Национален форум и годишни награди на фондация „Глобални библиотеки – България“

На 7. и 8. ноември 2022 г. ще се проведе седмият поред Национален форум „Библиотеките днес”. Негов организатор е Фондация „Глобални библиотеки – България”, а негова цел – да очертае потенциала на библиотеките  като център на местните общности. Официалното му откриване ще се състои от 13.00 ч. на 7. ноември 2022 г. в  Зала 4 на Националния дом на науката и техниката. Тазгодишният фокус на обсъжданията ще бъде лидерството в областта на културата и в частност за библиотеките.

Участие във Форума ще вземат представители на обществените библиотеки от цялата страна, академичните среди и бизнеса, изпълнителната, законодателната и местните власти, неправителствени организации. Ще се включат още представители на Регионалната секция на ИФЛА за Европа, Националната асоциация на библиотекарите и обществените библиотеки в Румъния (ANBPR).

Форумът се организира в сътрудничество с(ъс) СУ „Св. Климент Охридски” и УниБИТ, с медийното партньорство на БНТ, БТА, „Аз чета“, „Детски книги“, „Kafene.bg“. Той ще се проведе под патронажа на Президента на Република България Румен Радев. Програмата с предвидени дейности и кратките визитки на панелистите можете да достъпите от тук.

От 19:00 ч. в същия ден и на същото място ще бъдат обявени наградите на Фондация „Глобални библиотеки – България“, разпределени в няколко категории:

1) Медия (национална и регионална)

Номинациите през 2022 г. са за: Радио „Фокус“ – Кюстендил; „Долап.БГ“; Вестник „Търговишки НОВИНИ“; БНР-РРС Стара Загора; БНТ Пловдив; БНТ

2) Спомоществовател

Номинациите през 2022 г. са за: А1-България; Издателство „Ентусиаст“; Блоготворителна инициатива „Чрез Спорт към Знание”;; Сдружение „Платформа АГОРА – Активни граждански общности за развитие и алтернатива“.

3) Публична институция

Номинациите през 2022 г. са за: НЧ „Проф. Кирил Дженев – 2018“ гр. Пловдив; Школа по Изобразително изкуство към „Център за подкрепа за личностно развитие“- гр. Ихтиман; НЧ „Постоянство – 1856“ гр. Лом.

Селекцията се извършва от петчленно жури от членове на Обществения съвет на ФГББ – проф. Боряна Христова, проф. Владимир Атанасов, Снежана Йовева, Георги Константинов и доц. Георги Лозанов.

Фондация „Глобални Библиотеки – България“ е неправителствена организация в обществена полза, която работи за приобщаване на българските граждани към глобалното информационно общество и за повишаване качеството им на живот чрез библиотеките. В управителните органи на Фондацията влизат представители на Министерствата на културата и на електронното управление, Националното сдружение на общините, Българската библиотечно-информационна асоциация, Съюза на народните читалища и Националния дарителски фонд „13 века България”.