На нов ред: Търсим качеството във външния вид на детските книги с илюстратора Дамян Дамянов

Дамян Дамянов е художник с много богат опит. Неведнъж ни е повеждал в дълбините на илюстрациите за деца и ни е помагал да се фокусираме добре върху важните моменти/елементи в книгите.

Изборът му за гост в подкаста „На нов ред“ не е случаен – освен талантлив и продуктивен творец, Дамян е и отличен преподавател. Уменията му да поставя основите на илюстрацията и оформлението за неговите студенти от НБУ гарантират, че ще помогне умело и на нас, родителите, да се ориентираме по-добре за какво да следим, щом стане дума за оформление и илюстрация в детските издания.

  • Кои са важните елементи при оформлението на книги за деца, за които трябва да следим?
  • Трябва ли илюстраторът да прави илюстрациите в детските книги по-детски?

Художникът Дамян Дамянов говори за оформлението, шрифтовете и важността на илюстрациите в изданията за деца. Увлекателно, но и много информативно, той ни потапя в дълбините на илюстрацията и оформлението, от които зависи перфектният външен вид на книгите.

  • Важността на белите полета, хигиената на четене, шрифтовете и илюстрациите са на фокус в този разговор.

Научете повече и за т. нар. „българска кирилица“: https://cyrillic.bg/manifest/

  • Какво стои зад илюстрациите в „Ножицата“ – новата книга на Юлия Спиридонова (изд. „Сиела“)? Научете от кухнята на илюстратора за процеса на работа, за семейството, родовата памет, предаването на знания.

  • Знаете ли стихотворението на Джани Родари за пощенските марки? И защо Дамян Дамянов рецитира част от него в подкаста?

Съвсем в края на разговора ще разбулим и тази мистерия.

Открийте Дамян Дамянов в Instagram. Абонирайте се за подкаста ни „На нов ред“ в Spotify, Google Podcasts, Apple Podcasts или следете специалната категория в сайта detskiknigi.com.

Ако имате въпроси, свързани с качеството в книгите за деца, пишете ни през контактната форма или по имейл на editors@detskiknigi.com.

Този епизод достига до вас с подкрепата на Столична община.