Младежите четат повече от възрастните според американско проучване

Младите американци на възраст 18-29 години са били по-склонни да се зачетат в книга през годината, отколкото по-възрастните сочат данните от ново проучване на изследователския център „Пю“, съобщава Publishers Weekly. Според проучването, провеждано веднъж годишно от 2011 година насам, 72% от възрастните в Америка са чели книга през изминалата година, в сравнение с 80% от младежите.

Въпреки данните за спада на пазара на електронните книги и съответното стабилизиране на продажбите на печатни книги, проучането на „Пю“ установява лек спад в броя на възрастните читатели на печатни книги през изминалата година – 63% сравнено със 71% през 2011. 27% от анкетираните американци пък са отговорили, че не са чели никакви книги през последните 12 месеца. 

Проучването посочва също така, че навиците на американските читатели са запазили известна стабилност в разпределението си между печатни, електронни и аудио книги от 2011 година досега. Според последните данни процентът на американците, предпочитащи електронно четиво, е стигнал 27% (17% през 2011), докато слушателите на аудио книги са приблизително 12% (11% през 2011). При електронни книги съответните проценти са 27 и 17.

Най-вероятните читатели в семейството са жените, следвани от младежите на възраст 18-29 години. Също така тенденцията е любителите на книги да са по-високо образовани, бели американци. Според проучването откритите закономерности в повечето случаи важат за четенето на книги изобщо, както и за различните платформи (печатни и електронни книги).