„Митологичен атлас“ и заплетените истории от световната митология

Тиаго де Мораеш е вече познат на българските читатели със своя „Исторически атлас“, където представя различните цивилизации по запомнящо се забавен начин. А сега у нас излиза и неговият „Митологичен атлас“, отново с логото на изд. „Жанет 45“.

Световната митология може да се сравни с т.нар. „първична супа“ – огромен врящ котел, в който къкрят безкраен брой божества, стихии и герои, увлечени в борби за надмощие, в любов и омраза. От тази смес се ражда нашият свят, а и самите ние. Невероятен е начинът на хората от различните краища на света да намират обяснение за природните феномени. А разказите за Сътворението са колкото различни, толкова и еднакви в своята същност и логика.

Тиаго де Мораеш се опитва не само да изобрази основните митологии, но и да ги картографира. Картите не показват реални области и/или континенти, а обрисуват визията на съответната митология за света, неговия божествен и смислов строеж. Силен урок остава у всеки, който успее да види, че в същността си всички хора от миналото и настоящето са вярвали и вярват в едни и същи неща, наречени с различни имена.

Книгата е разделена на 12 части, представящи 12 митологии: на древните гърци, ацтеките, ирландците, скандинавците, славяните, древните египтяни, индуисите, японците, полинезийците, народите на Северна Америка, Йоруба и Яномами. Всяка част започва с въведение, хвърлящо светлина върху общата културна концепция и географското местоположение. Следва карта на митологичния свят с показани на нея ключови богове, герои и същества и кратка информация за тях. По-нататък са описани най-известните митове, легенди, създания и артефакти от конкретната митология.

Текстовете на Тиаго де Мораеш и този път са кратки, същевременно остроумни и леко хапливи. За мнозина възрастни този похват може да се стори неглижиращ и дори обиден, но за децата е по-скоро забавен и интригуващ. И със сигурност по-успешно би ги провокирал да прочетат допълнително по темата от сухото или патетично представяне на факти. Това не значи обаче, че „Митологичен атлас“ няма да се хареса на големите читатели, напротив! Свежият език и детайлните, грабващи илюстрации правят книгата интересна и за възрастните.

Нека кратките описания не ви заблуждават – атласът съдържа голямо количество информация, предадена чрез текст и картини. Именно възможността за непосредствена връзка между информация и образи помага да се запомни по-лесно всичко, побрано в книгата. Тя представлява по-скоро справочник с онагледени понятия, в който бързо и лесно да се прочете най-важното за определена митология. А привидно безгрижното споменаване и описване на митове и герои улеснява проследяването на непознатите имена и събития.

Атласът е толкова добре организиран, че котелът с „първична супа“ се превръща в отделни съдове с ясно и структурирано съдържание. От една страна, веселият и честен навигатор прави запознаването с митологичния свят по-приятно. От друга страна, подредената информация може да се окаже доста полезна на учениците, изучаващи гръцка митология, египетска история и т.н.

На страниците са „скрити“ и неочаквани бисерчета. Докато поглъщате информация за богове и легенди, неусетно ще се натъкнете на познати неща. Ще видите например откъде е вдъхновен образът на Мауи (от филма „Смелата Ваяна“) и неговата магическа кука. Ще разберете от какво e почерпил вдъхновение Джеймс Камерън, създавайки своите сини аватари. Ще разпознаете щрихи от Дантевия Ад. И вероятно ще откриете още много скрити паралели!

„Митологичен атлас“ далеч не хвърля светлина върху всички култури и вярвания от миналото. Подобен обем от данни и факти е непосилен за побиране в една детска книга. Също така, макар и представени на обща карта и под общо заглавие, боговете и митовете са били характерни за различни общности, делящи определен район. Индианските народи, да речем, имат общи допирни точки, що се отнася до културно и митологическо наследство, но също така всяко отделно племе има своя система от вярвания и обяснения за света. Това е многократно отбелязано в текста.

Атласът е чудесен за децата на 9+ години, много полезен за учениците, а освен това е страхотна идея за подарък. Форматът отново е голям, изработката – луксозна и здрава, а разтворите – панорамни и забележителни. Затова, ако искате да запалите интереса на детето към световната митология или просто да му помогнете в учебния процес, направете го с атласите на Тиаго де Мораеш. А аз съм сигурна, че те ще бъдат също толкова увлекателни и за вас.