Международен ден на детската книга в с. Белопопци

Преди само няколко дни, на 2 април, отбелязахме Международния ден на детската книга. Оттогава в пощенската кутия на редакцията на „Детски книги“ продължаваме да получаваме писма за това как са го отбелязали различни хора из цяла България. Един такъв разказ ни изпраща Мариана Балабанова от НЧ „Съзнание 1925” в село Белопопци, където при децата пристигна „Пътуващо сандъче“ №2:­­

„Здравейте, колеги!

Пиша ви отново, за да ви разкажа с огромно удоволствие как ние, заедно с нашите малки приятели от ІІ б клас при СОУ „Христо Ботев“ – с. Горна Малина, отбелязахме Международния ден на детската книга.

Подбрахме подходящи за тяхната възраст книги от пътуващото сандъче и им отидохме на гости в училище в дните преди ваканцията. Говорихме за празника на детската книга, за пътуващите книги, за начина на регистрация в сайта Bookcrossing.com. Във всяка книжка поставихме писъмце до родителите с молба да помогнат на децата да регистрират книгата и да споделят впечатления от прочетеното. Гледахме откъс от филмче за Франклин и оставихме да научат края, прочитайки книгата от пътуващото сандъче. Редихме пъзели със заглавни страници на пътуващи книги. Откривахме приказни герои. Четохме книжки. Децата си избраха книжка-пътешественик, която да прочетат през ваканцията. С наша помощ всеки от тях я регистрира в сайта Bookcrossing.com. Накрая им пожелахме приятно четене през ваканцията.

Изпращам ви и снимки от нашето забавно приключение в училище.

Поздрави: Мариана Балабанова, НЧ „Съзнание 1925“, с. Белопопци”

А вие как отпразнувахте Международния ден на детската книга?

Следете за още добри практики за развитие на детското четене от учителите и библиотекарите в раздел “Добри практики” в “Зона родители”. Ако и вие искате да ни разкажете интересни практики за насърчаване на четенето от вашата библиотека или училище, не се колебайте да ни пишете на мейл editors@detskiknigi.com.