Между кориците на книгата “В търсене на слава”

Уверените читатели имат свое мнение и държат да избират сами книгиte си. Идва момент, в който препоръките от родители и близки губят тежест за сметка на тези, получени от приятели и съученици. Затова оставяме 12-годишната София Симова да предаде накратко впечатленията си за четвъртата книга от популярната поредица „Училището за добро и зло“.

С нетърпение очаквах четвъртата книга от поредицата ‘’Училище за добро и зло’’ (Соман Чейнани, издателство „Сиела“). След като излезе в продажба и я прочетох, не останах разочарована. Страшно ми хареса колко е вълнуваща и непредвидима! Препоръчвам я горещо на всички тийнейджъри.

Неволите, бедите, тревогите и враговете, с които Софи, Агата и Тедрос се бориха в цели три книги от поредицата, най-сетне свършват и “Приказката на Софи и Агата” е затворена завинаги. Всеки от тримата получава своя Щастлив край. Софи е декан на училището за Зло, а на Тедрос и Агата им предстои да станат крал и кралица на Камелот – великото някога кралство, управлявано от Артур. За съжаление, замъкът и земята на Камелот са в упадък и разруха, след като толкова много години няма крал, който да ги управлява. Наместо това тази роля е отстъпена на съветниците, които все гледат да откраднат нещо от хазната, вместо да плащат данъци. За капак на всичко коронацията на Тедрос не минава по мед и масло, даже напротив.

 “Агата се завъртя и видя един мръсен селянин, който изкрещя:

– ТАКА НАРЕЧЕНИЯТ КРАЛ И НЕГОВАТА ПОЧТИ КРАЛИЦА!

Внезапно и в други бедняшки райони видяха каляската и си присъединиха към скандирането:

– ТАКА НАРЕЧЕНИЯТ КРАЛ И НЕГОВАТА ПОЧТИ КРАЛИЦА!”

От своя страна, Софи се чувства страхотно в замъка. Тя го променя изцяло. От разрушените стени, паяците, мръсотията и обелената боя не остава и следа. Всичко там вече е направено така, както на Софи й харесва – с нов полилей и украси навсякъде. Дори превръща кулата на Директора в своя лична стая, след като Рафал е убит, а помещението остава необитавано, като изключим Разказвача. Промените, направени в замъка от Софи, не се нравят на учителите и те започват да се оплакват от нея. Тя пък  се оправдава, като казва, че е там, за да пази Разказвача от неприятности. Но едно училище не може без Директор. Особено училище като това за Добро и Зло.

“- О, как ще се разправи с теб Директорът – проблеснаха гневно очите на декан

 Дови.

– Жалко, че няма Директор – измърка Софи.

– Това скоро ще се промени – каза Клариса.“

Ала в Безкрайната гора винаги може нещо да се обърка. Винаги може нещо или някой да преобърне всичко с главата надолу.

Така и става. Изведнъж мисиите на всички ученици започват да се провалят, хора изчезват безследно и всички живеят в страх. Не за пръв път Безкрайната гора се сблъсква с неизвестна опасност. Още когато Артур е на власт се появява страшен враг, който навсякъде всява страх. Тогава великият цар на Камелот обединява кралствата на Мечтатели и Враждебни в една обща армия и така побеждават врага. Затова и сега почти всички кралства от гората търсят помощ от Камелот. Но дали сегашният „така наречен крал“ на Камелот ще направи същото, или ще остави другите кралства да се оправят сами?

Междувременно, Софи и Агата предприемат опасно пътешествие и се запознават с много нови приятели и естествено – неприятели.

И така, Разказвача започва нова книга…

Ако историята е погъделичкала любопитството ви, не пропускайте да прочетете и отзива на Ирина Костова за първата книга от поредицата.