Мечокът, който изгуби шапката си, но превърна Джон Класен в детски автор

Джон Класен е канадски илюстратор и детски автор (живее в САЩ), който през 2014 година спечели златен медал за илюстрация „Кейт Грийнауей” за детската си книжка This is not my hat. Пoсле попаднах на статия с подбор от негови илюстрации за въпросната книжка и бях моментално запленена от изчистената им визия, която оставя широко поле на въображението, а в същото време успява да предаде емоции и изражения с прецизно поставена чертичка или извивка.

Съвсем логично следващата стъпка бе поръчка на „I want my hat back” – първата илюстрована книжка, на която Класен е едновременно автор и илюстратор. При излизането си през 2011 г. тя се радва на радушен читателски прием и е обявена за „Най-добра детска илюстрирана книга за 2011” на New York Times. Не смеех да вярвам, че ще видим книгата и на български, но тази година изд. Рибка ме опровергаха с чудесно изпълненото българско издание със заглавие „Къде ми е шапката?“ в превод на Милен Антиохов.

Историята е пределно простичка: един мечок е изгубил шапката си и разпитва животните дали са я виждали.

 

Накрая я намира, а финалът е бърз, драматичен и безпощаден. Възрастните, които държат всяка детска книга да съдържа поука, могат да не се притесняват. Тя също е налице.

Класен е също толкова пестелив с думите, колкото и с илюстрациите. „Къде ми е шапката?” е идеален пример за постигане на максимален ефект с малко изразни средства. Например, повратната точка в книгата е изкусно подчертана с промяна на фона в червено. Класен играе умело и с размера и цвета на шрифта.

„Къде ми е шапката?” (изд. „Рибка“) е детска книжка от най-любимия ми вид – въздействащи илюстрации и история, които допускат вариации и подтикват към разговори с децата.

Тъй като илюстрациите наистина позволяват различни тълкувания (пределно изчистени, с големи форми на едноцветен фон), реших да си направя експеримент още с английското издание. Показах я на 7-годишния си тогава син и го помолих да ми разкаже за какво става дума според него. Неговата версия беше, че мечокът има рожден ден и кани лично всяко от животните на празненство, затова накрая е с парти шапка на главата!!! Нищо общо с действителната история, но като размислих – напълно допустима версия. А не е ли това едно от предназначенията на истинското изкуство? Да позволи свобода на възприятието и да изиграе ролята на своеобразно огледало, в което човек да огледа себе си и света.

Вземете книгата с код DK19 от

Ozone.bg , Ние, децата! или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, вие подкрепяте насърчаването на детското четене в България.