Мария Петрова: вдъхновител за децата от Пловдив и цяла България

Мария Петрова е чудесна млада жена, майка на две деца и учител по рисуване в пловдивско училище. Тя е доброволец към РНБ „Иван Вазов“ и всяко лято организира лятна читалня в градинката пред библиотеката в Пловдив, а освен това е и вдъхновител за включването на българските деца в международната инициатива Drawing Day през 2010 г.

Ето какво ни разказа Мария за интересните проекти, с които се е захванала и за удоволствието от работата с деца въпреки трудностите:

„Drop everything and draw!“ – това е мотото на международната инициатива „Drawing Day“. Аз си го преведох така: „Използвайте го като извинение /повод/ да изключите компютъра и да прекарате времето си с роднини и приятели – рисувайки и общувайки. Споделяйте!“. Така и направих през 2010 г., ставайки координатор на инициативата за България. Поканих малки и големи да излезем навън и да творим заедно, а после споделих идеята си в социалните мрежи – така още четири организации се присъединиха към Drawing Day България. И до днес ме забавлява фактът, че за последната група, която е решила да ни последва, научавам дори след самото събитие. Винаги има какво ново и интересно да се научи от споделените снимки, които документират случилото се и от красотата на импровизираната шарена изложба.

Предложих идеята си на библиотеката в Пловдив, за да покажем на децата, че там е весело и приятно, че сами могат да направят деня си интересен, а и за да ги поканим да се включат и в другите инициативи, свързани с книгите. На 07.06.2014 г. ще рисуваме на тема „Правата на детето“, а малките участници  ще могат да открият правата на децата сред редовете на приказки, басни и стихотворения. Децата трябва да участват активно в създаването на изкуство, защото това развива тяхната креативност, обогатява културата им и ги образова. И тъкмо в това е силата на Drawing Day – ден, в който можеш да покажеш на другите, че вярваш в уменията си да създаваш красота, да споделяш и да се чувстваш свободен, а това дава надежда за по-добро бъдеще.

Когато се сблъскам с притеснени деца и родители, винаги ги окуражавам, че в Drawing Day „никой не мери вашите артистични способности, нито сравнява уменията на отделните участници да рисуват – ВСЕКИ МОЖЕ! Дали е лесно?! Просто вземете молив и малко листче и… опитайте ;)“

В рамките на няколко часа всеки участник в специалния Drawing Day може да общува пълноценно с децата си, с близки или непознати, а после – да се върне и да разгледа изложбата от мигове, в които всеки е оставил нещо от себе си чрез символ и цвят. Любопитните, които искат да видят какво се е случило в другия град в рамките на инициативата, просто трябва да надзърнат в албума, който местните организатори са споделили с всички.

По отношение на организацията на събитието по места, всеки град има различна организация, начален и краен час, спонсори или партньори. Обикновено сме подпомогнати от общините си, а Drawing day Пловдив например е в програмата на Община Пловдив – „Спорт, младежки дейности и социална политика“. Спонсори тук са фирмите „Бочко“ и „Барт“, а сред медийните партньори са Azcheta.com, Detskiknigi.com, Az-deteto.bg, Artendblog.com, f2ftv.net, plovdiv24.bg, livenews.bg, Aspekti.info. В деня на събитието инициативата се отразява и от БНТ, БНР, местни телевизии и вестници.

Трудности има, но винаги ще продължавам да вярвам, че си струва, защото го правим за нашите деца, т.е. за нашето бъдеще. Страхотна помощ при организацията на събитието в Пловдив оказват младежите от ЦРД /Център за работа с доброволци – част от НАРД/ към РНБ „Иван Вазов“. Заедно с тях провеждаме забавен, образователен, красив и споделен празник за децата и техните родители. Целта ни е и да поканим малки и големи да посетят и другите инициативи в библиотеката, за да покажем на дечицата, че при нас и с книгите е весело.

На събитието винаги каня и своите възпитаници, които участват с голям интерес, защото знаят колко ни е било приятно през годината: четем стотици приказки и смешни книжки, илюстрирам любимите моменти от тях, драматизираме като велики актьори, а винаги ни очаква и някаква изненада. Много обичат моментите, когато съм ходила до библиотеката, за да взема книги за моите дъщери, защото първо децата в клас ги разлистват. Дала съм им и обещание: по време на Лятната читалня, която организираме в началото на юли, ще им покажа различни варианти за читателски дневници. Те ще приличат много на това, което сме прочели или ще ни напомня на света, в който са ни отвели. Имаме само един проблем – все не ни стига времето да си дочетем книгата, защото постоянно спираме, за да си споделим нещо. Децата нямат търпение да донесат следващата книга, която ги е запленила и винаги имаме нещо свежо, с което да услужим на другите класове и да ги зарадваме.

Ако ме питате дали чета детски книги, то се опасявам, че напоследък те дори ми харесват повече от четивата за възрастни. Сега открих Туве Янсон и нейните мумини – забавни, чистосърдечни, уникални и споделящи. Как ми се иска да живеем в свят само с такива приятели!

Събитието Drawing Day България в Пловдив ще се проведе на 07.05.2014 г. на стълбите на Каменица /Главната улица/ от 16:00 до 18:00 часа. Входът е свободен за всички, които обичат да рисуват и искат да се забавляваме заедно. Наградите и материалите за рисуване са осигурени, а всички желаещи са поканени да станат част от шарения празник и да зарадват света със своята рисунка!

Другите градове, които са заявили своето участие в Drawing Day България 2014, са Димитровград, Габрово, Бургас, Стамболийски, София, Лясковец, Силистра, Пазарджик, Ловеч, Шумен, Стара Загора, с. Труд, с. Царацово, с. Искра. Ако решите да станете част от чудесната инициатива и да покажете в рисунки вижданията си за правата на детето, проверете къде във вашия град можете да се включите. Следете и Фейсбук-страницата на инициативата – със сигурност ще откриете интересни новини и чудесни идеи.