Малкото таласъмче на Никола Райков ще бъде издадено в Латвия

Книгата-игра „Голямото приключение на малкото таласъмче“ на детския автор Никола Райков ще бъде публикувана в Латвия. Невероятният успех вече е факт – авторът, който нашумя с иновативните си приказки-игри, подписа договор с големия латвийски издател Avots Publishers.

Никола Райков е носител на най-престижната награда за детска литература в България „Константин Константинов“ за 2015 г., а книгите му, даващи възможност на малчуганите сами да избират какво се случва в тях, предлагат 20 до 30 различни завършека и развиват въображението на младите читатели.

„Това, което първоначално ме привлече в тази книга, беше възможността децата да си избират сюжета. Помислих си – това е превъзходен начин да научиш малчуганите на това жизненоважно разбиране, което е самата основа на пълноценния живот“, споделя Цинтра Калнина, която стои за осъществяването на проекта на латвийска земя.
„Това е най-забавният и творчески пълноценен проект, с който съм се захващала“, допълва тя. „Той е като Хари Потър за по-малките, но те самите са Хари. Влюбих се в таласъмчето и си мисля, че всеки родител, който изиграе тази книга с детето си, ще види неговото собствено таласъмче с блеснали очички.“

Avots Publishers е едно от най-големите издателства в Латвия с над 35 годишна история. В плановете им влиза максимално бързото издаване на „Голямото приключение на малкото таласъмче“, за да е налична за най-голямото изложение в страната през февруари.

„Много съм щастлив, че от издателството се съгласиха на моето условие латвийското електронно издание да е налично безплатно“, казва Никола Райков. „Те направиха и още един компромис заради желанието ми книгата да е с твърда корица – нещо нетипично за издателството. Не срещнах никакви затруднения в комуникацията с тях.“

 

Освен латвийското електронно издание, което ще е налично безплатно, скоро на международния сайт на автора – http://gametale.eu – се очаква да се появят и версии на италиански, руски, испански, каталонски и швейцарско наречие на немския, правени от доброволци. Така те ще се присъединят към вече съществуващите безплатни версии на английски и на български в сайта на таласъмчето.