Малкият Никола в опит за обща снимка

Историите за малкия Никола предизвикват усмивки по лицата на поколения деца и възрастни. С новата поредица „За най-малките” (изд. Колибри) начинаещите читатели също ще могат да се запознаят с хлапето, което все някак се забърква в щуротии.

В „Снимка на класа” Никола, натъкмен в пингвински костюм, пътува към училище с баща си. Там ще дойде фотограф, който да увековечи целия клас на обща снимка. С класа на Никола обаче нещата никога не минават по план. Така става и в този случай.

Той се спречква с фотографа още на улицата, а после съучениците му имат затруднения да се подредят за общата снимка без да се избият. Като прибавите и строгия възпитател Бульона и все по-изнервения фотограф, положението отива към смях през сълзи. Ще успее ли класът на Никола да си направи снимка за спомен? И какъв въобще е смисълът от нея?

Книжките с щуротиите на малкия Никола от тази поредица ще помогнат на неуверените читатели да упражняват четенето, докато се забавляват. Всяка книжка съдържа по една забавна случка, адаптирана по анимационния филм за щурия хлапак. Шрифтът е едър, а книжките са разпределени на нива според читателските умения на децата.

Аз лично предпочитам оригиналните рисунки на Жан-Жак Семпе, защото те носят поне половината от очарованието на историите за малкия Никола, но новите цветни илюстрации, вдъхновени от телевизионния сериал, вероятно повече ще допаднат на децата.

 Автор: Лора Филипова