Малкият Никола пътува

Малкият Никола вероятно вече ви е добре познат със своите щуротии, приятелчета и сума ти шантави ситуации, в които я той, я родителите му изпадат. Момчето, чиито приключения са познати на поколения деца, очарова почитателите си с искрено забавните ситуации в които изпадаме често и самите ние. Безбройните майтапи, подплатени с невинността на Никола и грешките на родителите му, се срещат и в книгата „Малкият Никола пътува“ (изд. „Колибри“).

Ак сте чели някоя от другите книги за палавия герой на Госини, ще знаете, че за него се разказва много трудно – искаш да кажеш всичко, но майсторският изказ на автора не може да бъде преразказан и всъщност си в състояние да възкликнеш единствено: „Това е супер яка книга!“. И все пак, ще пробвам да ви разсмея с пътешествията на малкото момче.

Big Smile

В книгата доста често се споменава работата на таткото на Никола. В една от главите майката и момчето посещават службата, а в друга – господин Мушбум (шефът) звъни по телефона, редувайки обажданията си с Алсест. В първия случай колегите на таткото на Никола му показват как да прави самолетчета от хартия и докато детето се забавлява, г-н Мушбум открива нагънатия и унищожен договор с важен партньор, превърнат от Никола в летателни апарати. Не знам дали яростта на шефа може да се опише, но да видите реакцията му при телефонните разговори! Не, че нещо, но бащата на Никола, вбесен от непрекъснатото звънене и надвикване с Алсест (дебеличкият приятел на Никола, който вечно се тъпче с нещо и който има прокаран домашен телефон отскоро), започва да крещи при ВСЯКО позвъняване. Мхм, да, и Мушбум звъни междувременно!

Hit with Brick

Пътуванията на семейството до морето са друг култов момент в книгата. От приготвянето на багажа, на който е посветена цяла глава, до качването във влака, смехориите не спират. Кавгите на бащата с кондуктора и горкият господин, който има нещастието да пътува в същото купе с Никола, правят пътуването да семейството настина запомнящо се… като всеки път.

Furious

Търсенето на индианци в парка, излетът с г-н Бледюр (без малко завършил трагично…за съседа!), фотоваканцията на приятелското семейство до Испания, агониите на бащата на Никола и останалите щуротии ще ви оставят без дъх от смях. На мен лично най-забавно ми бе попълването на кръстословица от самия Никола. Прочетете сами:

„Отначало всичко беше наред, бяха лесни думи. „Южноафриканска антилопа“ с четири букви: „теле“, разбира се. За „плавателен съд“ ясно, че беше „кораб“, ама като са правили кръстословицата, са се объркали и бяха сложили сума ти букви в повече. Написах ги по-разкрачени и така стана…“

Неразделна част от забавните текстове на Госини за Никола са и рисунките на Жан-Жак Семпе. Малките човечета, изпъстрили страниците на всяка от книгите за малкия палавник, допринасят за още по-голямото забавление за малки и големи. Затова, когато се потопите в света на Никола, не пропускайте да разглеждате и картинките – преживяването е още по-велико!

Ако пък ви се приискат още лудории, не пропускайте и останалите книжки от поредицата: „Ваканциите на малкия Никола“„Малкият Никола тръгва пак на училище“„Щуротиите на малкия Никола“„Малкият Никола и приятелчетата„, „Междучасията на малкия Никола“, „Изненадите на малкия Никола“ и „Малкият Никола“.

Автор: Вал Стоева