Малки жабешки истории и други хрумки на Радичков

Големият български писател, драматург и сценарист Йордан Радичков е роден на 24 октомври 1929 г. Представител на магическия реализъм, той се утвърждава като творец от нов тип.

Произведенията му за деца и възрастни са преведени на 37 езика и са издадени в 50 страни, създателят им е номиниран два пъти за Нобелова награда за литература. За „Малки жабешки истории” през 1996 г. Радичков е вписан в Почетния списък на Наградата „Ханс Кристиан Андерсен”. На негово име е кръстен и Радичков връх в Антарктика.

Писателят умира на 21 януари 2004 г., оставяйки след себе си сериозно литературно наследство. 

В книгата си „Малки жабешки истории“ (изд. НИКЕ) Йордан Радичков разсмива и децата, и родителите. Всеки една от разказите е изпъстрен с нестандартни хрумки, както и с интерпретации на известни приказки, народни вярвания и дори поговорки.

Стилът на автора е освежаващо различен, а за въображението му граници няма. Всичко е възможно – воден вампир, който знае само препинателните знаци и не иска нито една буква да научи; жабчета, които помагат на кладенчетата да не са самотни; и земноводни, тръгнали с железопътен вагон из Европа.

От чудно илюстрираната от Виктор Паунов книга научаваме още кога жабите се карат, как така никога не си простират гащите да съхнат, защо любимите им думи са „коридор“ и „монокини“ и дали са ги научили от жабешкия буквар. 

Друга позната на деца и възрастни книга, завещана ни от Йордан Радичков, е „Ние, врабчетата“ (изд. НИКЕ). Предлагаме ви да се потопите в духа на радичковите творби с помощта на следното видео – епизод от ТВ поредица с участието на актьора Кръстьо Лафазанов:

„Малки жабешки истории“ бе част от селекцията за каталог Children`s Books from Bulgaria: Contemporary Writers and Artists със съставител Вал Стоева, издаден от Националния център за книгата при НДК. Анотацията за книгата, представена по-горе, е на Бела Чолакова и е поместена в каталога.