Малки стъпки през Муминската долина

Една от най-известните книжни поредици в световен мащаб е тази за волните, закръглени и неустоимо чаровни муминтролове. Героите на Туве Янсон и техните приключения са в основата на комикси, филмови екранизации, театрални постановки и множество книги на други автори. Оригиналните 9 мумински книги на финландската писателка са колкото весели, толкова и философски. Това ги прави подходящи за деца, които вече уверено четат самостоятелно.

Издателство „Timelines“ обаче прави възможна срещата на по-малките читатели с удивителния свят на Туве Янсон.  Под неговото лого излизат първите 3 заглавия от адаптирана поредица за муминското семейство. Нейни автори са Сесилия Давидсон и Алекс Хариди, а илюстратор е Сесилия Хейкила. Заедно те пресъздават успешно атмосферата в долината на мумините, особеностите в характера на всеки един от героите, както и отношенията помежду им. А рисунките в книгите, особено черно-белите, се доближават забележително до стила на самата Янсон.

Историите в трите четива преразказват приключения на муминското семейство от оригиналните книги по един семпъл начин, подходящ за по-малките деца. Повествователната линия е така построена, че да се запази основната идея, като действието се опрости и отпаднат второстепенните герои. Трябва да се отбележи, че това е направено умело. Текстът е подреден и последователен, няма „сюжетни дупки“ и само познавач на творчеството на Туве Янсон би забелязал разликите. Езикът е живописен, без да е излишно описателен. Отново за целите на адаптацията, действието в трите книги няма хронологичен ред, за разлика от романите на Янсон.

Нека разгледаме по-отблизо всяко от заглавията в поредицата.

„Пътят към муминската долина“

Историята в книгата е базирана на „Муминтроловете и голямото наводнение“, първия от оригиналните романи.

Мама Муминка и Муминтрол вървят през мрачна и страшна гора. Лапите им са мокри, а около тях цари хаос – неспирният дъжд наводнява всичко, отнася къщи и не оставя нито едно сухо местенце. По пътя си срещат Сниф и Снусмумрик, които бързо се присъединяват към малката им група. Заедно те се озовават на необикновено място, където е слънчево и топло, тревата е от захарен памук, а потоците са от мляко и лимонада. Когато първоначалното им въодушевление отминава и събират сили, те все пак решават да се завърнат в мокрия и мрачен, но истински свят. Приключението им завършва щастливо, защото ги събира с татко Мумин и всички заживяват в чудната синя муминска къща!

В края на книгата ще забележите, че госпожица Снорк, Малката Мю и хемулът вече са в муминската долина и посрещат пътешествениците.

„Муминтроловете и вълшебния цилиндър“

Този път историята стъпва на част от случващото се в  „Цилиндърът на магьосника“ – третия от оригиналната муминска серия.

След бурна нощ над Муминската долина утрото е сияйно и мамещо. Снусмумрик, Муминтрол, Сниф, госпожица Снорк и Малката Мю излизат навън, за да търсят съкровища, донесени от морето. Муминтрол се натъква на черен, изискан магьоснически цилиндър, и е в пълно неведение за вълшебните му сили. Цилиндърът завършва като кош за боклук. Всичко изхвърлено в него обаче се превръща за кратко в нещо съвсем различно и магично, като дори муминската къща се трансформира в джунгла. Това, което муминтроловете не знаят, е, че Магьосникът пътува към тях на гърба на черната си пантера в търсене на изгубения цилиндър.

Разбира се, по-наблюдателните от вас вече са забелязали, че в тази адаптация липсват Мората и колоритните Тофсла и Вифсла. Така те отнасят от историята не само забавния си език, но и куфара с Кралския рубин.

„Муминтроловете на острова на хатифнатите“

Действието в третата книга почива отново на мотиви от „Цилиндърът на магьосника“.

Разгарът на лятото е и в муминската долина е ужасно горещо. В опит да се разведри и разсее лошото настроение, семейството решава да отиде на плажа. Там то открива изоставена, самотна платноходка, която мама Муминка кръщава „Приключението“.  След като натоварват платноходката с провизии, всички се качват и отплават в бурното море. Дружно решават да акостират на остров, защото е толкова романтично и…ами, приключенско!

Оказва се, че именно това е островът, на който хатифнатите се събират всяка година, преди отново да се впуснат в странствания. Безразсъдството на Сниф разсърдва призрачните и безмълвни хатифнати, които успяват да изплашат здравата муминското семейство.

Макар и само част от по-голяма книга, действието в „Муминтроловете на острова на хатифнатите“ е добре развито и завършено. Липсва Хемулът, като неговата роля се поема от Сниф.

В заключение, поредицата е очарователен начин да запознаете малчуганите със сърдечните муминтролове, пакостливата Мю, свободолюбивия Снусмумрик, суетната госпожица Снорк и своенравния Сниф. Историите са достатъчно богати и пълнокръвни, за да привлекат вниманието на децата, така че да очакват с нетърпение гмурването в същинския свят на Туве Янсон няколко години по-късно.

Дуото Сесилия Давидсон и Алекс Хариди са автори на още няколко мумински адаптации, които очакваме с нетърпение на български език:

„Муминтрол отплава“ (базирана на „Мемоарите на татко Мумин“)

„Муминтрол и първият сняг“ (базирана на „Омагьосана зима“)

„Коледа в муминската долина“

„Мумините и морският оркестър“ *

– – –

*Заглавията на книгите са с ориентировъчен превод. Вероятно ще бъдат различни, ако излязат у нас.

Снимки в статията: изд. „Timelines“

 

Вземете книгите с код DK19 от

Ozone.bg

Когато купувате книги с този код, Вие помагате

за насърчаването на детското четене в България.