Малката Божана в деня на боклуците

Втората книжка от поредицата за малката Божана – героиня в нашия специален месец, организиран съвместно с изд. Жанет-45 през м. март 2013 г., е изключително „зелена“. В нея дълбоко е засегната идеята, че боклуците трябва да бъдат рециклирани, както и че всеки боклук някога е бил полезен. Затова днес ви представяме историята на малката Божана като част от нашата „Зелена седмица“. 

„Малката Божана в деня на боклуците“ разказва за историите, които се крият зад всеки боклук. А боклуци колкото си искаш – стига да се огледаш и да пожелаеш да научиш историята им. Защото не всичко, което днес изглежда зле, винаги е било такова. Пък и тайните на боклуците са толкова любопитни. Особено ако баба Божана да реши да ти разкаже…

– за перушинката на гугутките и колко важна е тя;

– за мръсните обелки от картофи, които пазят малките картофчета в земята, помагайки им да се превърнат във вкусно пюре;

– за черупките от писани яйца и тяхното дълго пътуване;

– за вълка, агънцето и тяхната дружба;

– за спасителката Хеления, която помага на хората да се променят, да станат по-добри и да открият богатствата, скрити около тях и в тях самите.

Ако се чудите какво са носили пловдивските кокони и коя е Любка (или беше юбка? Wink), авторката Божана Апостолова ще ви разкаже. Тя ще ви заведе и до Гребната база на разходка, където ще откриете причудливите тайни на боклуците – днес ненужни, а толкова потребни преди време, на някого другиго…

Чудновата идея е хрумнала на малката Божана и нейната баба – да ни накарат да се замислим как всички ненужни вещи, които с лека ръка изхвърляме, или пък които вече са изпълнили своята мисия, имат свое начало и цяла история, скрита зад мръсната им обвивка. Не съдете по външния вид, казват мъдрите хора. И са прави, защото ако от кокалите може да излезе история, какво ли остава да се получи от найлоновите торбички, счупените моливи или частите от роботи?

Ето и резултатите от конкурса ни „Необичайната история на непотребния боклук“, вдъхновена тъкмо от книжката за малката Божана, спечелила сърцата на българските деца и станала дори носител на наградата „Бисерче вълшебно“ 2013!

 Автор: Вал Стоева

[club]