Малката Божана: позната и непозната

Вероятно няма дете или възрастен, който не е чувал за Малката Божана – героиня от книжките на българската писателка Божана Апостолова. Тази малка любопитка умее да лети на крилете на фантазията и да опознава чудните светове, да опазва околната среда, да плува в дълбините на океана и да продава бутилчици със смях.

Знаете ли обаче, че зад образа на героинята се крие истинско момиченце? Това е малката Божана – внучка на писателката и съавтор на книжките от поредицата. За да ви я представим в целия й блясък, преди време посетихме двете Божани в прекрасния Пловдив, в който живеят. Ето какво научихме:

Малката Божана е на четири и половина години и е изключително живо дете. Има огромни, прекрасни и будни очи, с които сякаш поглежда в душата ти. Веднага разбира дали си искрен и ако не те хареса, нямаш никакъв шанс да спечелиш вниманието й.

Божана е почитател на Мини и Мики Маус и когато я видяхме, беше облечена от главата до петите в дрехи с техния образ. Розовото е любимият й цвят, а най-любимите й детски книжки са за костенурчето Франклин – малката любопитка притежава всичките 77 книжки, издадени на български език. Тъй като все още се учи да чете, приказки за „Лека нощ“ й чете татко й Манол. Освен Франклин, Божана обича „Дора Изследователката“, историите за Мифи, за зайчето Питър и „Вълшебната флейта“.

От книжките за „Малката Божана“, младата писателка харесва най-най-много историята за „Малката Божана в Деня на боклуците“ и „Малката Божана и чудовището Тъмп“ (между другото, това са любимите книжки и на баба Божана). Освен да чете, Божана обича да дава автографи – първо на себе си, а после и на останалите. Ние се сдобихме с цели шест – по един на всяка книжка от поредицата.

Малката Божана говори като възрастен човек и има ненадминато чувство за хумор, макар и да е малка. Нейните „бисери“ баща й Манол събира в малко тефтерче, а като подарък за рождения й ден успява да издаде книжката „100 истории на Малката Божана“, отпечатана в един-единствен екземпляр! В нея са събрани най-забавните случки и хрумки, родени от будния ум на малката писателка.

Освен книжки, Божана харесва анимационни филмчета и дори умее да си търси такива сам в „ту-тюб“ (YouTube :)) – любими са й „Немо“, „Мики Маус“, „Маша и мечокът“… Най-добрите приятели на момиченцето са Нора (7 г.), Милен и Ели (35 г. и 36 г.), Мити (43 г.). В съботните дни Божана обикновено е при баба Б. (така я наричат за по-кратко) и двете си прекарват чудесно заедно: пишат приказки, пазаруват в малките пловдивски магазинчета и играят на въздушен хокей.

Знаете ли как се е появила поредицата за Божана? Първата книжка баба Б. пише и подарява на малката си внучка за третия й рожден ден. След това, докато двете си седят в павилиона в двора, малката се втурва с перушинка от гълъбче и подхваща темата за боклуците. Баба Б. подробно разяснява кое е боклук и как нещо наглед непотребно може да е осило радост на някой преди, а малката Божана възкликва: „Значи следващата книга ще се казва „Деня на боклуците“!“

Тези и още много интересни неща научихме за малката Божана, а ако искате да разберете къде я води фантазията й, не пропускайте да се запознаете с книжките от поредицата „Малката Божана“ – в тях баба Б. е събрала всичко!