Малката Божана грабна наградата “Константин Константинов”

В рамките на ХV. Национален фестивал на детската книга в Сливен, бе връчена наградата “Константин Константинов” за принос в книгоиздаването за деца през предходната година. Добре познатата на българските малчугани писателка Божана Апостолова грабна наградата в категорията “Автор” за своята приказна поредица “Малката Божана”.
Жури с председател Игор Чипев – директор на сектора “Литературно наследство” към Министерството на културата, определи носителите на Националната награда “Константин Константинов” за 2013 година в различните категории. Голямата награда “Константин Константинов” за цялостен принос в детското книгоиздаване за 2013 година се присъжда на писателя Георги Мишев. В категорията “Илюстратор” отличен е Борис Стоилов. През тази година награда в категорията “Издателство” не се присъжда.
Това е третата награда, която Божана Апостолова получава за своята поредица “Малката Божана” – през 2012 г. първата книга, “Малката Божана в нощта на чудесата”, е отличена в категорията “Издание за деца” и получава националната награда “Хр. Г. Данов”, а през април 2013 г. втората книга от поредицата – “Малката Божана в деня на боклуците” – получи първата национална годишна награда за най-добра детска книга, избрана от децата – “Бисерче вълшебно”.
До средата на май ще излезе и четвъртата книга от поредицата – “Малката Божана в магазина за смехорийки”. Както сподели и пред ученици в 119 СОУ, авторката Божана Апостолова е предвидила поредицата да приключи с петата книга, “Малката Божана и чудовището Тъмп”, но поради големия интерес и отклик от младите читатели, проектът е разширен и ще включва и две книги с истории, разкази, стихотворения и рисунки, които деца от цялата страна, приятели на Малката Божана, изпращат в издателството.
Ако все още не знаете нищо за палавницата Божана, не пропускайте ревютата ни за “Малката Божана в нощта на чудесата”, “Малката Божана в деня на боклуците” и “Малката Божана в подводния свят”.