Макси и рибата с копнеж по далечното

Поредицата на изд. „ФЮТ“ за Макси, написана от немската писателка Уш Луун и илюстрирана от Нина Дулек, е свежа, щура и пълна с всякакви обрати. Тя печели интереса на читателите още с първата глава, а освен това е част от кампанията „Читателска щафета 5: Патилански приключения“.

Макси Бунтшу* е на 12 години, има рапираща врана (Господин Шилер) и живее в малко селце с майка си (ветеринарен лекар) и с двете си сестри Касия и Юле. Касия е на 11, обича да изследва звездите и мечтае за среща с извънземни. Юле е на 9 и си има собствено магаре, Еди, което никак не я слуша. Четирите дами се нанасят да живеят в стара и крива сграда, подобна на вещерска къщурка, след като бащата на момичетата загива трагично. Жилището е наследство от бабата на Макси, но е толкова тясно, че семейство Бунтшу си мечтаят да се пренесат в съседната къща.

Плановете им за покупка на по-големия имот са осуетени, когато една неделна сутрин грозен червен бус се забива в зида им. Шофьорът на буса е не друг, а новият им съсед Себастиан Пфефер**, който се мести да живее до Макси с огромния си бял роял и двамата си сина – Йонас и Лукас. Йонас също е на 12 и си мечтае за домашен любимец, но баща му е алергичен към всякакви животни, дори към риби. Лукас пък е нещо като повелител на магаретата, което подлудява малката Юле.

Крайно вбесени от развоя на събитията, дамите Бунтшу първосигнално обявяват война на Пи-Перковците. Междувременно Макси ще установи, че между тях с Йонас има много общи неща (разбъркани мисли, гневно изражение, та дори и съчиняване на песни). А щом момчето споделя съкровената си мечта с нея, Макси е решена да му помогне да ядоса баща си толкова много, че да го изпрати да живее при майка му, с която са разведени. Двамата младежи забъркват сложен план за отмъщение, чиято жертва е бащата Пфефер. В подготовката са замесени скачащи мишки, развалени сладкиши, вонещици и голи охлюви. Докато кроят пъклените си дела, Макси и Йонас ще установят, че са перфектен музикален екип и дори ще подготвят изненадващо шоу в състезанието за училищни банди с главен герой Господин Шилер – първата рапираща врана в света.

Краят на първата книга от поредицата – „Макси… и рибата с копнеж по далечното“ (изд. „ФЮТ“) – е колкото неочакван, толкова и желан. Всичко ще си дойде на мястото, ако е възможно да се каже така, когато са замесени Макси и Йонас. 🙂

Поредицата за Макси вероятно ще се възприеме от читателите като момичешка, но момчетата също има какво да открият в нея. Темите за раздялата в семейството и загубата на любими хора, които Уш Луун деликатно повдига, предлагат на децата да разберат какви са нормалните човешки чувства и реакции в подобна ситуация. Сблъсъкът с непознатото и първоначалната враждебност също са теми, които могат да провокират дискусия между деца и родители. А шантавите и забавни идеи за отмъщение, които хрумват на Макси и Йонас, внасят огромна доза свежест в сюжета и печелят интереса на читателя от първата до последната страница.

Илюстрациите в книгата са дело на немската художничка Нина Дулек, а преводът е на Станислава Петрова.

Други книги от поредицата:

* Бунтшу – от немски Buntschuh – пъстра обувка.

** Пфефер – от немски Pfeffer – пипер. 

Автор: Вал Стоева