Магьосникът и тайните на Никола Фламел

Най-много мразя да имам интересна книга за четене и здрава работа! Естествено, че книгата надделява, а това хич не е на добре. По-лошото е, че сега имам не една, а четири страшно интересни четива от поредицата „Тайните на безсмъртния Никола Фламел“.

Както и първата книга от поредицата на Майкъл Скот „Алхимикът„, „Магьосникът“ впечатлява с изобилието от митологични герои, вплетени умело в сюжета. Гарнирана с любопитни подробности за исторически личности и прекрасна гледка към парижките забележителности, книгата е богат извор на информация и същевременно невероятен подарък за всеки фентъзи-почитател. Корицата отново е изящно оформена, в стила на древните книги, а действието в нея е унищожително напрегнато!

След „Алхимикът„, познайниците ни Никола, Скатах – Девата воин и близнаците от пророчеството Софи и Джош Нюман, се озовават в Париж. Пътуването през лей-портал, спестило им дългия презокеански полет от САЩ  до Европа, ги изпраща право връцете на Николо Макиавели. Освен шеф на френските тайни служби, италианецът е безсмъртен и работи за Тъмните Древни заедно с омразния доктор Джон Дий.

Дий преследва от векове Фламел и жена му – вълшебницата Пернел, а сега е по петите и на близнаците. С помощта на Макиавели, английският доктор открива скривалището на бегълците в къщата на граф Сен Жермен. Всъщност, преди да се скрият от Макиавели в жилището на графа, Софи и Джош стават свидетели и на Огнената магия, претворена във фойерверки в центъра на Париж, а именно пред Айфеловата кула. Тази феерия от цветни огньове е дело на Сен Жермен, изпратен в помощ на Фламел от Вещицата от Ендор. Изумената тълпа, струпала се да види огненото шоу, позволява на Никола Фламел да отклони преследвачите, а близнаците и графът да се измъкнат незабелязано. Е, не съвсем. Както казва Макиавели, настоящата музикална звезда Жермен е доста предсказуем и къщата му вече е напълно обградена от шпиони, очакващи пристигането на английския магьосник Дий.

Озовал се в къщата на Сен Жермен след известни перипетии, Фламел заварва Джош и Софи в компанията на графа, Скати и съпругата на Жермен – прочутата… Жана Д`Арк! Притежател на чиста сребърна аура, Жана помага на Софи да овладее аурата си и да подреди спомените на Вещицата, заплашващи да завладеят ума й изцяло. Графът пък обучава пробудената Софи на втората й стихийна магия – огнената, увеличавайки още по-осезаемо пропастта между нея и Джош. Разстроеното момче получава като дар от Фламел последните две страници от прочутата книга на Авраам Мага, както и Кларент – ужасния каменен Меч на страхливеца, брат-близнак на Екскалибур!

Ще донесе ли късмет този подарък на Джош или ще го тласне към най-ужасното отдалечаване от Софи? Дали Скатах винаги ще бъде най-храбрият и непобедим воин или дисите в комбина с Нидхьог ще успеят да й видят сметката? Какво или по-точно кой се крие в Парижките катакомби? Ще успее ли Дий да намери Древен, който да пробуди Джош? Ще дойде ли Софи навреме, за да спаси брат си? Изчезнаха ли дисите? Нидхьог успя ли да унищожи Скатах и кой е Дагон?

Историята е повече от нажежена. До кървавочервено, като очите на Спящия бог! И ако мислите, че това е всичко, почакайте да ви разкажа за „Вълшебницата“!

Ревюто е публикувано за пръв път през 2012 г.

Автор: Вал Стоева