„Мадам Даутфайър” – деца между чука и наковалнята

В кампанията ни “Седмици на европейските разказвачи: Великобритания” продължаваме да ви представяме прекрасни детски книги от Стария континент.

Навярно всички сте гледали, или най-малкото чували, за семейната комедия „Мисис Даутфайър” с неповторимия Робин Уилямс в главната роля. Обаче едва ли много от вас подозират, че той е направен по книгата на британската авторка Ан Файн. „Мадам Даутфайър” (изд. ЕМАС) е разказ за семейство Хилиърд: децата Лидия, Кристофър и Натали живеят основно при майка си Миранда, която от няколко години е разведена с баща им Даниъл. Неприязънта между родителите е силна и са практически неспособни на нормален разговор.

Даниъл Хилиърд e безработен актьор, разхвърлян, безотговорен и глух за чувствата на децата и бившата си съпруга. Миранда е работеща жена на висока позиция, която от години е поела отговорността да изкарва прехраната на семейството. Тя е строга, властна и глуха за чувствата на децата и бившия си съпруг. Съвсем различни, но с еднакво отношение към децата си, нали?

Миранда всячески се опитва да ограничи времето на Даниъл с децата, а в същото време търси детегледачка. Естествено, безработният Даниъл скоро стига до идеята да кандидатства за „ролята”. Така се ражда перфектната бавачка – мадам Даутфайър, а Даниъл може да прекарва повече време с децата си. Подтиквана от подозрително отзивчивата мадам Даутфайър Миранда споделя случки от семейния живот, които разкриват пред трите деца неприятните му страни, разочарованията и обидите. Увлечени в собствените си негативни чувства и игра за надмощие, родителите им неволно ги поставят в ситуацията да избират между хората, които обичат най-много на този свят – майка си и баща си.

„Мадам Даутфайър“ е честен поглед към едно разведено семейство от гледната точка на децата. По думите на самата Ан Файн „…пиша за света такъв, какъвто е. Не му слагам гланц.”  Лустро действително няма и не е изненадващо, че истината боли. Грандиозната кавга между Миранда и Даниъл, когато истината за мадам Даутфайър излиза наяве, кара децата да осъзнаят, че те тримата са единственият останал смисъл от проваления брак. „Ако не успеете да подредите живота си така, че ние да се чувстваме добре, тогава всичко е било пълна загуба и пълен провал.”  заявява Лидия на баща си и отказва повече да бъде заложник в родителската война.

Не очаквайте захаросан финал: Миранда и Даниъл няма да заживеят отново заедно, но вече ще поставят децата и техните чувства на преден план. „Стотици търсят Огледалната река. …Семействата, които живеят край Огледалната река, не знаят какво е кавга…” се казва в любимата детска книжка на Натали и Даниъл, Миранда, Лидия, Кристофър и Натали също ще я потърсят.

„Мадам Даутфайър” може да ви изглежда като твърде сериозна детска книга и тя е такава, заради сериозните въпроси, които разглежда. В същото време е пълна със забавни и комични ситуации и реплики. Ан Файн е уцелила баланса между сериозното и хумористичното и резултатът е история, интригуваща едновременно деца и възрастни.

Повече информация за авторката и нейният път в детската литература можете да прочетете в края на книгата. Уверявам ви, заслужава си да прочетете този текст не само заради интересните житейски факти, но и заради вдъхновението, което животът на Файн ще ви предложи. Отново адмирации за издателство ЕМАС, които грижливо подбират стойностни детски книги за поредицата си „Разказвачите на XX/XXI век”.

Автор: Лора Филипова