Любовта колко трае?

Обичат ли ме?

Колко ще трае любовта им?

Може ли да спрат да ме обичат?

Тези въпроси децата си задават подсъзнателно от малки, а всички родители са били свидетели на непрестанните им опити да намерят отговори, като тестват границите на родителската любов. Един от най-умилителните и стоплящи сърцето отговори на тези въпроси открих във „Винаги ще те обичам“ (изд. „Хермес“).

Марк Сперинг е представил в стихове обясненията между малкото и голямото мишле какво представлява обичта, на какво прилича, расте ли, отглежда ли се, колко трае, има ли край. Кой родител не е участвал в подобен разговор?

„Значи и утре ще ме обичаш – още и още?
Ще те обичам все едно – ден ли е, нощ ли.

Обичам те всякак, през всеки сезон.
Дори ако хленчиш пак за бонбон.“

Очарователните и пъстри илюстрации в пастелни тонове на Алисън Браун са чудесно допълнение към обяснението на родителската любов и превръщат съвместното четене на книгата в удоволствие не само за слуха, но и за очите.

Идея: Използвайте представените от нея сцени на обич между дете и родител, за да попитате детето кои са неговите любими моменти от деня с вас и защо.

Убедена съм, че ефектът от книгата нямаше да е същият без превъзходната адаптация на стиховете на Петя Александрова. Тя е постигнала чудесно звучене на български с подходящи за малките деца образи, като е успяла и да напасне идеално думите към илюстрациите.

„Винаги ще те обичам“ е изключително подходящ подарък за деца между 2 и 7 години за наближаващите семейни празници. Надявам се тя да намери място в повече български домове, да стане повод за четене и общуване чрез книгите и много родители да прочетат на глас думите:

Ще те обичам ВИНАГИ. Необятно!
В любовта няма дотам и обратно.
Дори всичко край нас да се преобърне,
любовта няма назад да се върне.

 

Вземете книгата от Ozone.bg с код DK19.

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.