Лиско при Лисиците (и други добри новини)

Броени дни остават до началото на фестивала „Аморфа академия“ в София. Между 2. и 12. декември в столичното „FOX book café“ ще се проведе цикълът от събития Фентъзи, илюстрация, приказка, който ще събере наедно талантливи илюстратори с автори на фентъзи и приказни истории. Изложба, диалози и творчески ателиета ще въведат читателите в тънкостите на творческия процес, а поредицата от литературни четения и представяния ще ги запознаят със стари и с нови книги от български творци.

Официалното откриване ще се състои на 2. декември, петък, от 17:30 ч. Всеки посетител ще може да разгледа експозицията с най-новите илюстрации за „Приключенията на Лиско“. Първите от 20 години насам рисунки по Борис-Априловите истории са дело на три знакови имена за младата илюстраторска школа – Мира МирославоваПетя ДимитроваМоника Янева. В изложбата ще бъдат представени и други техни художествени проекти, сред които илюстрациите за „Истории от космоса“ (Моника Янева), „Приказки на Братя Грим“ и „Дракончето Ринти“ (Мира Мирославова), „Смели и различни – Историите на 50 удивителни българки“ (Петя Димитрова). Изложбата ще може да бъде разгледана до 12. декември.

Периодът 18:00 ч. до 18:30 ч. е предвиден за автографи, а от 18:30 ч. до 19:30 ч. илюстраторките ще разкрият подробности за работата си над изданията за деца. Модератор на срещата ще бъде Вал Стоева, председател на фондация „Детски книги“.

На 3. декември (събота) от 16:00 ч. ще бъдат прочетени избрани откъси от романите на Борис Априлов. Присъстващи на събитието ще могат да се включат и в тематично рисувателно ателие.

В следващата събота (10. декември) от 15:30 ч. Таня Петкова от издателство „Ясна книга“ ще представи авторските си детски книги „Истории от космоса“ и „Виждам те“. Последното събитие в програмата ще бъде разговорът с авторите на фентъзи романи Цветина Цолова („Да спасиш сън“, „Нулева година“) и Кристиян Недялков („Хрониките на селянина“, „Фантазмироника“). Той ще се проведе между 17 ч. и 18 ч., а негов модератор ще бъде културният журналист Анна-Мария Попова.

Всички мероприятия ще бъдат с вход свободен.

„Фентъзи, илюстрация, приказка“ е продължение на едноименния цикъл от събития в гр. Варна, както и на изложбата „Български художници на книги в европейската Нощ на литературата 2022 във Варна“. Реализира се с подкрепата на Национален фонд „Култура“, а негови партньори са „Fox book café“, издателствата „Ясна книга“, „Артлайн“ „Ракета“, „Колибри“, „Мармот“, фондация „Детски книги“, национална награда „Бисерче вълшебно“ и „АртАкция“.

Колажи на корицата и в статията: Аморфа Академия