„Лешникотрошачката“ на Нюйоркския балет и Валерия Докампо

Музиката и книгите често са свързани с невидима нишка, дърпаща най-нежните струни в сърцата на малки и големи. Двете изкуства се съчетават перфектно, превръщайки всяко произведение, било то изпълнено на хартия или в звук, в спомен за цял живот.

Екипът ни обича книгите по музикални произведения и литературните творби, вдъхновили композиторите да създават истински шедьоври. Затова сме и страстни почитатели на образователните концерти за деца на Фортисимо Фамилия. Тяхната програма винаги успява да ни предизвика да си препрочетем любими книги и да научим нещо ново от света на музиката. В опит да ви поканим заедно да се присъединим към петия сезон на концертите за малчугани, ще ви запознаем с „Лешникотрошачката“ (изд. Студио Артлайн).

Оригиналната литературна творба „Лешникотрошачката и царят на мишките“ е написана от Ернст Теодор Амадеус Хофман през 1816 г. Тя безспорно е най-популярното произведение на немския писател и през годините е вдъхновила редица музикални произведения, книжни и филмови адаптации. Сред тях най-ярко се откроява музикалното произведение на Пьотр Илич Чайковски, превърнато в балет от хореографите Мариус Петипа и Лев Иванов. Поставен пред публика на 18 декември 1892 г. в Мариинския театър в Санкт Петербург (Русия), балетът жъне небивал успех.

Участник в това представление е и Джордж Баланчин, който става съосновател на Нюйоркския градски балет през 1948 г. и решава да постави на сцената му именно „Лешникотрошачката“. Неговата версия е представена пред публика на 2 февруари 1954 г. и се играе до ден днешен. Тъкмо тази версия на Хофмановата творба вдъхновява известната художничка Валерия Докампо да представи класическата музикална творба в картини.

Книгата е издадена на български език в луксозно издание с твърди корици. Тя пресъздава историята така, както я е адаптирал Джордж Баланчин за нуждите на своя прочут балет. Картините на Докампо оживяват пред погледа на сваяния читател и проследяват срещата на малката Мари с Лешникотрошача,

с Цар Плъх и мишите му орди.

Разваленото проклятие превръща смелия Лешникотрошач в красив момък, който повежда малката Мари далеч от къщата й, дълбоко навътре в гората.

Двамата се отправят на фантастично пътешествие към Царството на сладкото.

Там срещат Захарната фея и нейните поданици: испанския горещ шоколад, арабското кафе, китайските чаени листецна, скокливите захарни пръчки, марципановите овчарки, Мама Джинджифилка и феята Росна Капка.

Всички те изпълняват спиращи дъха танци, а спектакълът завършва с изящния танц на самата Захарна фея и нейния кавалер.

Колкото и да желаят да останат, Мари и Лешникотрошача трябва да напуснат вълшебната страна, в която всеки може да се пренася когато пожелае с помощта на нежната музика на Чайковски.

В края на книгата са поместени любопитни факти за костюмите, декорите и участниците в грандиозния спектакъл на Нюйоркския градски балет. Те ще впечатлят особено много възрастните, които държат на цифрите (както знаем от „Малкият принц“).

Не пропускайте да проследите концерта на Фортисимо Фамилия по известното произведение – тази неделя, 12 ноември 2017 г., от 11:30 часа в зала „България“. Главни действащи лица: музикантите на Софийска филхармония. Билети може да закупите през мрежата на Eventim, а ако не успеете да присъствате на концерта, насладете се на книгите, вдъхновени от Хофман и Чайковски. Друго издание на „Лешникотрошачката“ ще откриете тук.

Автор: Вал Стоева