Лауреатите на наградата „Астрид Линдгрен“ ще бъдат обявени днес на Панаира в Болоня

Най-очакваното събитие от втория ден на Панаира на книгата в Болоня, 5 април, е безспорно обявяването на лауреатите на Astrid Lindgren Memorial Award за 2016 година. Носителите на една от най-големите награди за детско-юношеска литература ще бъдат оповестени в 12:45 в пряко излъчване от Швеция.

Сред останалите акценти във втория панаирен ден са разговорът с Вероника Рот, авторка на нашумялата поредица „Дивергенти“, и отбелязването на стогодишнината от рождението на Роалд Дал. В Translator’s Café ще се състои кръгла маса по този случай, а по-късно ще има конференция посветена на творчеството му.

В Author’s Café ще бъде отбелязана 60-ата годишнина на немската награда за детска литература German Children’s Literature Prize, която се финансира от немското федерално правителство. Сред авторите, които ще представят свои творби, печелили наградата, е Андреас Щайнхьофел, познат на българската публика с романа си „Покровителят на крадците“.

Дигиталните технологии са силно застъпени в програмата на панаира, като внимание заслужават конференцията за мултисензорните и интерактивни книжки с картинки и дискусията „Децата и дигиталното“, която ще представи какви са новите тенденции според младите дигитални потребители.

Пътуването до Панаира на детската книга в Болоня на част от екипа на фондация „Детски книги“ с цел представяне на каталог „Детски книги от България. Съвременни писатели и художници“ е финансирано от програма „Мобилност“ за 2016 на Национален фонд „Култура“.