Крими история с пай и Флавия

След известно чакане в ръцете ми най-сетне се озова книгата на Алън Брадли „Сладкото на дъното на пая” за първата криминална загадка, разплетена от Флавия де Лус. Коя е тя? Опитен детектив от полицията? Какъв е този пай? Няма да ви губя времето – ще ви представя случая по английски сдържано и подредено.

Случай: убийство на мъж с рижа коса в лехата с краставици в градината на Бъкшоу

Име: Флавия де Лус

Възраст: 11 години

Местоживеене: имението Бъкшоу, близо до Бишъпс Лейси, Англия, а по-конкретно и най-вече в нейната sanctum sanctorum – химическата лаборатория на последния етаж в източното крило на Бъкшоу

Характер: Умна, своенравна, независима, наблюдателна, изобретателна и малко отмъстителна. Ето какво мисли тя по някои въпроси:

„… Раят трябва да е място, на което библиотеката е отворена двадесет и четири часа в денонощието, седем дни в седмицата.”

„Когато напишех книгата си „Трактат за всички отрови”, в раздела „Цианид” в графа „Приложение” щях да запиша: „Особено ефективен за лечение на лица, които използват обръщението „миличка”.

Семейство: г-н де Лус – баща (запален филателист), Хариет де Лус – майка (починала), Офелия де Лус – по-голяма сестра (суетна глупачка), Дафни де Лус – по-голяма сестра (вманиачена читателка)

Хоби: химия

Интереси: отрови

Приятели: Догър – доверен човек на г-н де Лус, градинар, иконом: Гладис – поочукан велосипед

Цел: Да разкрие кой е убиецът на мъжа от лехата с краставици. А това води до отговорите на други въпроси: Кой е убитият? Защо той и баща й се карат в Бъкшоу вечерта преди убийството? Какво се е случило преди 30 години в училището Грейминстър където са учили и двамата? Кои са Отмъстителите от Ълстър? Какво общо има кралят на Англия?

Успява ли Флавия де Лус да отговори на всички тези въпроси? Без съмнение. Тя върти неуморно педалите на вярната Гладис през целия случай и въпреки перипетиите, го разнищва успешно. А накрая дори получава благодарствено писмо от Джордж. Шести!!!

Ето и останалите книги за Флавия, издадени на български: „Номерът с въжето“, „Червена херинга без горчица“, „Преследвана от сенки“.

Автор: Лора Филипова