Кратък наръчник на „Добрите обноски“

Усвояването на добри обноски от децата може да струва доста усилия и досадни повторения от страна на родителите. „Добрите обноски” (изд. Прес) може да бъде отличен помощник на възрастните в опита им да обяснят и затвърдят правилата за възпитано поведение.

В кратки тематични раздели са включени основните правила при поздрав, посрещане на гости, помощ в вкъщи, хранене на масата или водене на разговор. Хубаво е, че правилата не са просто изброени, а са дадени и кратки обяснения защо трябва да се държим по този начин. Децата са приканвани да се поставят на мястото на другия и да се запитат дали дадена постъпка ще им бъде приятна или не. Така за тях е лесно да видят логиката за настояванията на възрастните около тях да поздравяват учтиво, да не прекъсват говорещия или да си подреждат стаята.

Примерите за добри обноски са адекватно илюстрирани със снимки, а децата лесно могат да разпознаят ситуациите от своето ежедневие. В края на книжката пък има кратък речник и удобен показалец за по-лесно търсене по теми.

Автор: Лора Филипова