Кратка разходка из забележителния живот на Мари Кюри

Мари Кюри, заедно с Чарлз Дарвин, е една от най-любопитните за мен личности от света на науката. Когато видях, че на нея е посветена една от книгите в поредицата „Кратки пътеводители в биографии забележителни“ (изд. Timelines), нямах търпение да я прочета с 8-годишната ми дъщеря.

Автор на текста е Изабел Томас, която е успяла да синтезира най-важната информация за Мари Кюри в малък обем, като я представи увлекателно, разбираемо и близко до читателите над 8 години. Освен че проследява чисто фактологично живота й от раждането във Варшава до смъртта й във Франция, тя успешно представя и личността на Кюри, като подсказва на малките читатели и най-ценните качества на великия учен – любопитство, креативност и силен дух.

Книгата е изпъстрена с цитати на самата Мари, които разкриват неутолимата й жажда за знания, упоритост в преследване на целите и сила на духа, за да се справи с житейските трудности, които не липсват. От тази кратка биография на Мари Кюри децата ще научат за откриването на полония и радия, за двете й Нобелови награди, за преподавателското й място в Сорбоната и създаването на Радиевия иститут в родната й Полша.

За мен обаче още по-любопитни бяха по-рядко споменавани факти като „Малките Кюри“ – създадените по нейна идея автомобили с подвижно рентгеново оборудване, използвани през Първата световна война за прегледи на ранени войници. Интересен факт е, че самата Кюри шофира една от колите и обикаля фронта, а много от останалите шофьори са специално обучени жени, включително голямата й дъщеря Ирен.

В разказването на историята на Мари Кюри равноправен партньор на Изабел Томас е илюстраторката Анке Векман, чиито пъстри, закачливи и дори леко романтични рисунки разкриват и чисто човешката и женска страна на великия учен. Не пропускайте да обърнете внимание на записките за развитието на дъщеря й Ирен в работните й бележници, докато с Пиер Кюри се опитват да извлекат нови химични елементи от пехбленда.

Как реагира дъщеря ми на книгата? Започнахме да я четем заедно вкъщи, а после тя продължи да я чете самостоятелно в метрото, защото нямаше търпение. Докато четеше, непрекъснато ми разказваше какво е научила току-що, показваше ми илюстрациите, които са я впечатлили най-много и ми задаваше въпроси. Макар да мисля, че далеч не е разбрала всичко свързано с радиоактивността и научната работа на Кюри, видях, че книгата силно я впечатли. Дотолкова, че след 1-2 седмици я препрочете.

Ето на какво отдавам този успех на биографията:

  • запознава децата с основните факти увлекателно и забавно
  • провокира ги да задават въпроси и да търсят допълнителна информация
  • ангажира доста активно визуалната им грамотност
  • не просто изброява факти и достижения, а показва мотивацията и характера на Кюри, които я превръщат в забележителния учен, когото познаваме
  • лесна е за справки – на последните страници има хронология на живота й и кратък терминологичен речник

Постиженията на Мари Кюри като учен са безспорно значими за живота ни днес, но аз бях най-впечатлена от упоритостта й. Затова харесах тези нейни думи и вярвам, че именно този светоглед е в основата на успехите на всички велики хора, независимо в коя област са работили.

„Животът не е лесен за когото и да било от нас. Но какво от това? Трябва да сме упорити и най-вече да вярваме в себе си. Да не губим увереност в дарбите си и сили да постигаме целите си.“

Полиграфското изпълнение на всички книги от поредицата е безупречно – твърди корици, релефна корица, плътна хартия, цветен печат, удобен малък формат. Преводът е на Петя Гуламали.

Вземете книгите от поредицата „Кратки пътеводители в биографии забележителни“ от Ozone.bg с код DK19.

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.