Най-смотаният частен детектив Кръстьо в Долната земя

Знаете ли кой е най-смотаният частен детектив на света? А какво общо има той с българската писателка Юлия Спиридонова? Ще ви разкажа…

Кръстьо е възпълно смешно човече, което се опитва да е модерно и яко, обаче не му се получава. Дали защото все още живее с мама и татко, или защото е страшно непохватен, а може би защото просто е най-смотаният частен детектив… вие си решете.

Кръстьо работи в детективската кантора на господин Пинчертон – малък злобен пинчер, който уволнява леко мързеливия и изключително смешен герой точно преди Коледа. Изхвърлен на улицата, Кръстьо не се предава, а решава да отвори своя собствена кантора. Не след дълго се появява и първият му клиент с най-заплетения възможен случай, предоставен на детектив…

Беста, малко момиченце, нарамило плюшения си мечок, влита в кантората на Кръстьо и срещу кесийка с коледни курабийки се спазарява с него да поеме случая по откриването на откраднатите приказки. Правилно чухте: О-Т-К-Р-А-Д-Н-А-Т-И!!! На кое същество би му хрумнало подобно деяние? Явно само Кръстьо може да разбере.

Така детективът със съмнителни умения потегля към Долната земя в търсене на приказките. По пътя си среща таласъмите, Житената питка, Ламята, Баба Яга, Мечката, самодиви, самовили, чудовища, гадинки и какви ли още не приказни герои. Честно казано, по чудо успява не само да се спаси, но и да… Всъщност няма да ви кажа и думичка повече!

В книгата се срещнах с много верни приятели, макар и позабравени. Поизтупах спомените си от детските години и си припомних колко много се забавлявах, вълнувах и преживявах премеждията на принцове, принцеси, горски животни, герои в приказките от детството ми, умело оплетени от Юлия Спиридонова в историята за Кръстьо.

А илюстрациите на Яна Левиева, гениални сами по себе си, допълват изключително точно историята на смешното и непохватно човече – частен детектив.

Юлия Спиридонова е автор на още много страхотни книги за малки и по-големи читатели.