Кръжокът „Четящият студент и четящото дете” гостува за Коледа на Мариана Пенчева

Предполагаме, че не сте забравили нашите приятели от кръжока „Четящият студент и четящото дете” към Педагогическия факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. Ще Ви напомним за тях  с коледния подарък, който направиха през изминалата седмица на семейството на г-жа Мариана Пенчева. За малцината, които не са чували за тази вдъхновена, достойна и даряваща любов и топлина българка, ще споменем, че тя дава подслон и храна на 10 от своите ученици, след като пансионът, в който са настанени, е затворен. През тази година Мариана Пенчева стана носител на Наградата за европейски гражданин за 2016 г.

За празника в дома на г-жа Пенчева към студентския „отбор по четене” се присъединяват и ученици от ОУ „П. Р. Славейков” – В. Търново, водени от зам.-директора на училището Диляна Гаджева. Ето какво каза за гостуването им ръководителят на кръжока проф. дпн Мариана Мандева:

„Четохме, разсъждавахме над прочетеното, пяхме, разменихме си подаръци… Създаде се „четяща общност“, която чрез писменото българско слово „създаде“ един по-добър и хуманен свят! Разделихме се с обещанието да продължаваме да четем заедно, защото не само по Коледа стават чудеса! Децата получиха ценен подарък за Коледа – любов към книгите и четенето. Книгите са посланици на доброто и светлината в света. Четете с децата си, те имат нужда, ние също…”

Споделяме с вас един от най-емоционалните моменти от срещата – писмото до Дядо Коледа на Цвети от четвърти клас, една от възпитаничките на Мариана Пенчева и Силвия Пенчева:

„Мили Дядо Коледа,

Аз не познавам по-добър човек от теб. Ти работиш цяла година, за да зарадваш послушните деца. Твоите елфи и джуджета могат да правят чудеса и да носят щастие.

Дядо Коледа, знам, че можеш да направиш  така, че да няма бедни и нещастни хора, поне на Коледа. На болните – дай здраве, на самотните – приятел, на сираците – семейство, на тъжните – усмивка и обич.

Нека няма глад, болести и бедствия и дано всички се научим да си помагаме и да бъдем по-добри и задружни, за да бъде и целият свят променен.

Дядо Коледа, обичам те. Ти можеш…

 

Твоя Цвети“