Кръгла маса на тема „Книгите за тийнейджъри излизат от зоната на здрача” в Столична библиотека

Кръгла маса на тема „Книгите за тийнейджъри излизат от зоната на здрача” ще се проведе на 21 април 2016 г. (четвъртък) от 13:00 ч. в Американския център в Столична библиотека. Целта на инициативата е да се даде възможност за дискутиране от различни гледни точки на четенето при младежите и да се сплотят заинтересованите страни – учители, ученици, родители, библиотекари и издатели да говорят за това.
 
Програмата включва 4 дискусионни панела с участието на:
– ученици от литературни клубове в София и Враца;
– автори, редактори, преводачи и илюстратори;
– издатели;
– учители и библиотекари.В рамките на срещата ще се коментира какво отказва учениците след 11-годишна възраст от книгите и четенето, как се преподава литературата в училище, какво е състоянието на книгоиздаването, има ли интерес към българските автори, пишещи за тийнейджъри.

Ще бъдат изнесени данни от анкета сред гимназисти в цялата страна (8-12 клас), проведена специално за събитието, която ще покаже любимите книги, автори и жанрове на младежите.

С тази първа проява организаторите искат да започнат една насочена към младежите кампания, която да промотира съвременните автори, да насърчи писането, креативността и да идентифицира активисти в областта на четенето и писането в цялата страна.

 
За актуална информация можете да следите фейсбук страницата на събитието.
 
Кръглата маса е съвместна проява на ББИА, АБК, Фондация „Глобални библиотеки – България“, Ей Би Си Дизайн. Събитието е част от инициативата Походът на книгите 2016.