Кръгла маса, лауреатско четене и театрална постановка в Столична библиотека за 23 април

Световният ден на книгата и авторското право в Столична библиотека започна с кръгла маса на тема: „Проблеми на детската книга и детското четене”, в която участие взеха библиотечни специалисти, изследователи, преподаватели и детски писатели. Проявите през целия ден бяха организирани съвместно с екипа, стоящ зад Национална награда „Петя Караколева”, който връчи на Столична библиотека дарение от пет комплекта книги на Петя от името на Тамара Караколева.

Лауреати на наградата участваха в двете части на кръглата маса и заедно с останалите гости подготвиха декларация, с която изразяват съпричастността си с множеството проблеми в областта на детската книга и четене и предлагат на заинтересованите институции действия за разрешаването им. Желанието на Столична библиотека и Националната награда „Петя Караколева” е проблемите, поставени на кръглата маса да се обсъждат възможно най-често и да се търсят решения с общите усилия на всички участници в книжния сектор.

Носителите на наградата „Петя Караколева” се включиха със свои произведения и в т.нар. лауреатско четене, провело се по-късно през деня. Непосредствено след него деца от театралната школа „Мандарина”, под ръководството на Марина Александрова, се превъплътиха в героите на Петя Караколева в „Лунчо от Луната”. Гости на представлението бяха децата от 143-то училище.