„Концерт в гората“: вълшебна музикална книга за най-малките

В проект „Експериментът“ с Дàниел търсим детски книги, които не само ще му помогнат да заобича словото, но и ще развият сетивата му. Стремим се да подбираме книги с богат език, правилен граматичен строеж на изреченията, изящни илюстрации, различна тематика и жанр.

Музиката е важен процес от детското развитие, а книгата „Концерт в гората. Моята първа книга за музиката“ на Фиона Уат (изд. „ФЮТ“) предлага подходящо за малчуганите въведение в света на музикалните инструменти. Историята за катеричката, къртичето, невестулката, язовеца и лисичето, които репетират усилено за горски концерт, е предадена с по няколко изречения на страница, които обаче въвеждат понятия като клапи, гриф, струни, клавиши:

„Тя плъзгаше пръсти по грифа, дърпаше леко струните и нежна мелодия омагьоса цялата гора.“

Всяка страница, посветена на даден музикален инструмент, си има и свой музикален бутон. Натискането на съответното копче позволява на детето да чуе как звучат флейтата, ксилофона, китарата, рояла, цигулката и завършеното музикално произведение, изпълнено едновременно от всички инструменти. Този интерактивен начин на комбиниране на текст, илюстрация и звук развива детското любопитство и способства за по-лесното осмисляне на информацията. Илюстрациите в книгата са нежни и са дело на Елиза Скуилъс. Музиката е подбрана от Антъни Маркс, а преводач е Екатерина Латева

„Концерт в гората“ е една от предпочитаните от Даниел книги – обича да я разглежда, има си любим инструмент (ксилофон) и натиска предиимно неговия бутон, но не пропуска да коментира на своя си език и изпълненията на останалите животинки. Кани ни често-често на семеен концерт и когато се съберем около него, натиска копчето и завършеното музикално произведение изпълва къщата ни. 🙂

Ако се чудите дали можете да предложите книжката само на мъниците, отговорът категорично е „Не!“. По-големите слушатели също ще бъдат запленени, особено ако не са наясно с музикалните инструменти.

Ето и видео, в което ще чуете и видите малко от забавленията ни с книгата:

Вземете книгата от Ozone.bg с код DK19

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.