Колко и какви детски книги е разумно да притежаваме

Изобилието от детски книги е главозамайващо. От десетки лавици ни мамят прекрасни заглавия. Получаваме препоръки за книги от приятели, социални медии и групи. Големите електронни книжарници непрестанно ни изкушават с промоции и реклами. А като добавим и ежегодните Панаири и Алеи на книгата, желанието за купуване на издания за деца прераства в компулсивен акт.

И все пак – възможно ли е детските книги в един дом да са твърде много? Колко всъщност е „твърде много“? Може ли да се прекали с нещо хубаво?

Въпросите, разбира се, нямат еднозначен отговор. Проучванията доказват, че богатата семейна библиотека облагодетелства децата по много начини. Наличието на разнообразни четива вкъщи повишава академичния успех, вниманието, обогатява речника, подобрява постиженията в различни сфери. Дали децата растат в дом (почти) без книги, или в дом с многообразие от такива, е също толкова ключово, колкото нивото на грамотност и образование на родителите. Според същите проучвания, доброто количество книги повлиява образованието на децата и тяхното разбиране за света.

Други популярни изследвания твърдят, че колкото повече книги се четат на децата, толкова повече думи научават те, което директно влияе на речниковия запас и езиковите им компетенции. Четенето всеки ден по 15 минути позволява на детето на чуе милиони думи на годишна база.

Но ако решим да бъдем честни със себе си, ще трябва да признаем, че твърде многото книги създават безпорядък и постепенно губят значението и стойността си.

Ако следим реакциите на малките читатели, ще разберем, че те обичат да слушат/четат едни и същи истории отново и отново. И това е важно, защото четенето не е само изговаряне на думи и свързването им в текст. Всеки път, когато слушат или четат любимата си книга, децата запомнят повече за сюжета и персонажите, изостряйки паметта си. Потъват по-дълбоко в случващото се върху страниците, забелязват детайли, поставят себе си в контекста на сюжета, ангажират се емоционално с героите, проправят паралели към собствения си живот.

Простичката истина е, че удоволствието от четенето не е пряко свързано с купуването на още и още книги. Те могат да бъдат заемани и споделяни през обществени или училищни библиотеки, съученици, приятели и познати. Освен че спестява средства и място, заемането на книги учи децата на отговорност и грижа към чуждите вещи, среща ги с хора, с които имат сходни интереси, подтиква ги да споделят впечатления, да правят или приемат препоръки.

Може да бъде силно изкушаващо да закупите всички части от дадена поредица, да се сдобиете с пълния списък издадени заглавия от определен автор или да се презапасите с книги. Всички ние имаме отговорност да подкрепим издаването на един или друг вид книги. За щастие, има ориентири, които дават добра насока за това дали наистина е резонно да добавим конкретна книга към библиотеката вкъщи:

Подходяща е за възрастта на детето

Колкото и да желаем да споделим с наследниците си любимите заглавия от детството или приказните издания от витрината, ще трябва да почакаме за някои от тях.

Смъкването на възрастта, в която предлагаме едно или друго четиво, не носи особени ползи за децата.

Така те не са в състояние да извлекат всички заложени идеи и послания в книгата, не улавят хумора или просто не успяват да се асоциират с героите. Винаги съществува и рискът детето да отхвърли книгата и да не пожелае да посегне към нея във време, когато е психически узряло за това.

Привнася разнообразие

Всички ние, малко или много, живеем в обособена среда, оформена според нуждите и ценностите ни. В книгите обаче децата могат да се пренесат в минали или бъдещи времена, да почерпят разнообразен опит, да съпреживеят неподозирани обрати. Именно затова четива с герои от различни раси и култури, с различни способности и слабости, са важни. Те помагат да читателите да развият емпатията и разширят мирогледа си.

Съвпада с интересите на детето

Читателите, независимо от възрастта им, би трябвало да имат думата при избора на книги. Децата се вълнуват от толкова много неща, често несвързани едни с други. Ако проявяват особен интерес към наука, математика, животни, спорт или фантастични създания, съобразете се с тях. Когато книгата съвпада с предпочитанията на децата, е много по-лесно да предизвикате любопитството и желанието им за четене.

Предлага различен стил

Обичайно е малките и млади читатели да имат любими жанрове, които предпочитат и търсят. В това, разбира се, няма нищо лошо.

Но пък различните жанрове предлагат друг тип преживяване, сблъскват децата с разнообразни сюжети и начини на представяне на действието и героите.

Помислете дали можете да поднесете нов жанр чрез комбинирането му с друг, харесван от детето.

Отличава се с добро качество и с издръжливост

Книгите безспорно са ценност, средство за предаване на цялата човешка памет и изобретателност през поколенията. Но те са също така и вещи като всички други. Това позволява да бъдат печатани книги от най-различно естество и качество по отношение на съдържание и изработка. Лошите или несъответващи на текста илюстрации, недобре подбраният шрифт, некачественият печат и др. могат наистина да повлияят на цялостното преживяване и радостта от четенето. Търсете книги с отличителни илюстрации и стабилна направа, книги, издържливи на многократно разгръщане.

Не забравяйте за местните обществени или училищни библиотеки!

В домовете си никога не ще поберем такова богатство и разнообразие от книги, каквото предлагат библиотеките. Там читателите могат да намерят различни издания, по-добри от наличните към момента в книжарниците. Могат да потърсят насока и съвет от библиотекарите, които разполагат с многогодишни наблюдения и опит. Могат да се запознаят с връстници и да изградят нова среда.

Изборът на книга прилича на избора на приятел. Нека бъде направен с внимание, за да носи приятни преживявания, а в нужния момент – да предложи утеха и опора. А ако имате нужда от добри съвети, попитайте специалистите – те знаят добре какво да ви предложат, за да отглеждате активни читатели.

Снимки в статията и на корицата: Freepik