Коледа и Нова година: необичайни въпроси и любопитни отговори

Коледа е магично време. Всички чакаме чудото, което ще се появи и ще промени нас и нашия свят. Някои хора успяват да го видят. Намират начин да го съхранят и то им дава сили през цялата година. Вярата във вълшебствата е важна, за да можем да продължаваме да сбъдваме желанията си, но какво всъщност е вълшебство?

За мен вълшебствата са скрити в науката.

Ако сте наясно, че лампичките на елхата не изгарят от лош късмет, знаете защо блестят коледните играчки и понякога се изморявате от празничната шумотевица, прочетете „Коледа и Нова година: необичайни въпроси и любопитни отговори“ (изд. „Пан“) с детето си. 

Ще попаднете на интересна и нестандартна енциклопедия. В нея са събрани отговорите на различни празнични питанки. Научното обяснение е поднесено от млади учени и умело съчетано с вярата в коледните чудеса.

„Снежинката е нещо повече от един леден кристал, това е историята на нейното пътешествие от небесните висоти до повърхността на земята.“

Празничните дни са изпълнени с аромати – канела, джинджифил, мандарини. Те допълват атмосферата и насищат дните ни с вкусно очакване. А замисляли ли сте се защо ароматът на коледни меденки ни кара да се усмихваме? Тук ще узнаете каква е връзката на емоциите с мозъка, но това по никакъв начин няма да намали удоволствието от хрупкавите джинджифилови човечета.

Фойерверките и зарята са неизменна част от празниците. Доста спорна, но безспорно красива. А знаете ли какво стои зад огнените изображения в небето? Химични елементи, сръчност, малко барут и вярата, че светлината неизменно ще победи всичко страшно, което се крие в мрака.

В същността на Коледа стои чудото, което сякаш напълно противоречи на трезвата научна мисъл. А дали наистина е така? Учените трябва да са рационални и логични, но това пречи ли им да вярват в чудеса? Разбира се, че не!

Всеки голям научен пробив е изглеждал невъзможен, но вярата на учените, техният стремеж да създадат невероятното, са го направили възможно.

Кое е най-главното чудо? Дори този изключително труден въпрос има своя вдъхновяващ и чудесен отговор. Най-важното е да вярваме в себе си и да търсим чудесата. Тази книга ще ви покаже, че те са навсякъде около вас.

„Коледа и Нова година: необичайни въпроси и любопитни отговори“ умело съчетава емоционалното и  рационалното, като разкрива и интересни подробности около обичаните зимни празници.

  • Нова година се празнува след едно доста хитро политическо решение.
  • Пластмасовите елхи не са най-екологичното решение при избора на домашна декорация.
  • За нехаресването на празниците също има логични и обосновани причини,

От издателство „Пан“ се подходили много смело при избора на такъв тип четиво. Книгата е наистина прекрасна. Единственото ми разочарование дойде от сложността на превода – той е поверен на блестящ преводач от руски език, Бойко Ламбовски, но на места е толкова витиеват, че е подходящ по-скоро за възрастните.

Енциклопедията „Коледа и Нова година: необичайни въпроси и любопитни отговори“ ще зарадва читателите над 10 години, които имат изявен интерес към науката и обичат да намират разумно обяснение дори на зачервения нос през зимата.

 

Вземете книгата от Ozone.bg с код DK19

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.