Кой вдига врява? – забавна жилищна главоблъсканица

Детските книги безспорно трябва да са красиви. Важно е, обаче, и да предлагат на децата възможност да развиват както въображението си, така и логическото мислене. Макар у нас да не е общоприето схващането, че художествените заглавия развиват STEM* умения, книги като „Кой вдига врява?“ от Пола Шер и Стан Мак (изд. „Мармот“) категорично го опровергават.

„Господин Мечок вървеше към своя уютен малък апартамент в тухлената къщичка на ул. „Червенушка“ №8. Не щеш ли, мразовит вятър го щипна по носа и му напомни, че е време той и семейството му да се подготвят за зимния си сън.“

Семейство Мечки живеят в триетажна тухлена кооперация.

Срещу тях е госпожица Котка.

Над тях – Прасчовците и Мишките.

На последния етаж са Кенгурутата и г-н Бухал, хазяинът.

Какво може да се обърка? Когато мечките лягат да спят, а часовникът е нагласен за месец март, неочаквано се чува „до-ре-мяуууу“.

„Кой вдига врява?“

Този израз ще срещнете почти на всяка страница, докато с интерес проследявате преместванията на обитателите от апартамент в апартамент. С изключително чувство за хумор писателката показва на читателите как решението на едни проблеми „на парче“ води до други.

Когато всичко изглежда загубено и обитателите на тухлената къща са убедени, че ще трябва да се изнесат, господин Бухал намира най-доброто решение. Гениалният завършек на историята предизвиква гарантирани детски усмивки и истинско облекчение у възрастните, които също се вълнуват от развоя на жилищните неволи.

Неочакван и интересен текст, изчистени илюстрации, голям формат, плътна хартия и твърди корици – това са отличителните белези на „Кой вдига врява?“. Изданието предлага както приятна история, така и много възможности за стимулиране на въображението, паметта, концентрацията и логическото мислене на децата.

  • за да са наясно с разместванията, читателите трябва да следят внимателно историята и да помнят предишните „ходове“;
  • след всеки въпрос „Кой вдига врява?“ възрастният може да пита детето за неговото мнение – кой създава жилищни проблеми и какво ще бъде решението според тях;
  • когато господин Бухал търси решение на заплетения случай, децата също могат да си начертаят модел на тухлената къщичка и да опитат сами да разрешат загадката.

Препоръчвам „Кой вдига врява?“ от Пола Шер и Стан Мак с две ръце на слушатели/читатели над 5 години и на възрастните. Изданието е особено подходящо и за домоуправители с чувство за хумор. 🙂

Чуйте и откъс от книгата:

Вземете книгата с код с кауза DK19 от

Ozone.bg, Ние, децата! или Booklover.bg.

Когато купувате книги с този код, вие подкрепяте насърчаването на детското четене в България.

 

* STEM – акроним от Science, Technology, Engineering, Maths – наука, технология, инженерство, математика