Кой иска да играе с кукли?

Ако имате момиче, на което му подарявате и му подаряват кукли, то със сигурност поне веднъж ви е молило да си играете заедно на… кукли. Особено ако детето ви си няма още брат или сестра, не ходи на детска градина през повечето време (по, знаете, какви причини), студено е и не става за разходки. Да, тогава може и да ви се наложи да направите компромис. Точно като в книжката за Никола от поредицата Малкият Никола (изд. Колибри) – „Кой иска да играе с кукли?“. Разбира се, причините, поради които на главния герой му се налага да играе с кукли, са съвсем различни. Той все пак не е родител, а е малко момче, но пък кое момче, което вече ходи на училище, си играе с кукли, при това момичешки?

Става въпрос за Никола, само че той не си играе, ами само се прави и то не съвсем успешно, заради красивата си съседка Мари-Едвиж. Историята започва с един танц на Мари-Едвиж, на който Никола става свидетел съвсем случайно, но който го запленява. Такива са те танците на момичетата – пленителни, още повече, че става въпрос за балет. Никола бива поканен да гледа съседката си как танцува в дома й, но се оказва, че има уловка. Ако иска да я гледа, ще трябва да си играе с куклата й Шантал. Никола реагира остро, дори грубо, че не е съгласен. Един вид, както по принцип се очаква от момче на неговата възраст, накарано да прави нещо, което смята не просто за безинтересно, а направо за срамно. Е, на другия ден всъщност размисля, както се очаква пък от един порастващ мъж.Big Smile

Перипетиите му с куклата Шантал обаче тепърва започват, защото за наказание за държанието си той трябва да се прави на неин баща цял един ден. Мен искрено ме разсмяха думите на Мари-Едвиж в края на книжката „Татко ти не е ли твърде стар, за да си играе с кукли?“. Вярно, не се сдържах и ги разкрих, но пък на вас ви остава да разберете какво е провокирало момиченцето да зададе такъв въпрос.

Книжките за Никола от поредицата „За най-малките. Аз се уча да чета“ напомнят на сценарий от филм, но не случайно, защото поредицата е адаптирана за телевизията. Адаптацията е на Еманюел Льопти. Иначе Никола си е рожба на Рьоне Госини, чиято автобиография ме привлече със следното:

Рьонѐ Госинѝ е френски писател, хуморист и сценарист, автор на историите в комиксите за Астерикс и Обеликс (с художник Албер Юдерзо), Лъки Люк и Малкият Никола̀ (с художник Жан-Жак Семпѐ). Той е един от най-познатите представители на френската култура: комиксите и другите творби с негово участие, са продадени в над 500 милиона екземпляра.

„Малкият Никола: Кой иска да играе с кукли“ е номинирана за наградата „Бисерче вълшебно“ 2016 в категория „Откриватели“.

Автор: Искра Йорданова