Кой иска да бъде джедай?

Премиерата на епизод 7 на „Междузвездни войни“ вече наднича от хиперпространството, а от издателство Егмонт подгряват феновете с поредица заглавия, базирани на оригиналната история. Да предложиш свой преразказ на култова история като „Междузвездни войни” е смело начинание, но Александра Бракен се справи чудесно в „Принцесата, разбойникът и фермерското момче”. „И какво? Ще ставаш джедай?“ на Адам Гидуиц е следващият опит за оригинален преразказ, този път на епизод 5 – „Империята отвръща на удара”.

Промени в добре познатия ни сюжет няма. Бунтовниците се укриват на ледената планета Хот (ирония, а?) и продължават неравната борба с могъщата империя. Люк заминава за Дегоба в търсене на учителя джедай Йода, който да довърши обучението му и това е моментът, в който можем да се наслаждаваме на чувството за хумор и мъдростта на зеленикавото създание с крива тояжка и големи заострени уши.Big Smile А на финала ни чака първият директен сблъсък на Люк и Дарт Вейдър.

Разказът тече от второ лице, от гледната точка на Люк Скайуокър или всеки млад джедай, което включва и теб. Стилът на писане на Гидуиц е непосредствен и интерактивен – кратки изречения и непрекъснати въпроси към читателя, които го въвличат като участник в историята. В допълнение „И какво? Ще ставаш джедай?“ е осеяна с чудесни илюстрации на Ралф Маккуори и Джо Джонсън. Всичко това създава чувството, че играеш компютърна игра и си в центъра на действието.

Да не пренебрегваме и свежото чувство за хумор, близкия до тийн аудиторията език и откровеността. Иска се смелост да заявиш на днешните кандидат джедаи, че „джедаите следват по-висша цел от това да изглеждат яко“. Да не се заблуждаваме – повечето от нас мечтаят да станат джедаи просто за да се фукат като местят предмети с мисълта си и контролират умовете на хората. Ако все пак искате да станете джедай, след всяка глава в книгата има кратки уроци за начинаещи джедаи – постепенно усложняващи се упражнения за медитация и концентрация, които лесно можете да изпробвате на улицата или у дома.

А дали ще станете джедай? От вас зависи да проверите. Успех и нека Силата бъде с вас!

Автор: Лора Филипова