Кои детски книги посрещаме през октомври

Първите есенни дни вече са факт, а есента е сезон, който отлично се съчетава с четенето. Какви нови детски книги ще посрещнем през октомври?

Голямата новина е, че на 12 октомври на български ще излезе новата книга за деца на Дж.К. Роулинг„Коледния прасчо“. По традиция България е част от световната премиера, а от изд. Егмонт уточняват, че „Коледния прасчо“, подобно на излязлата през 2020 г. „Икабог“, няма общо със света на Хари Потър.

Джак е много привързан към своето плюшено прасе, с което споделя всички щастливи и тъжни моменти в живота си. До онази Бъдни Вечер, когато се случва катастрофата – прасенцето е изгубено. Новата играчка на Джак, Коледното прасе, което трябва да замести изгубеното прасенце има план. Двамата заедно се отправят на магическо пътешествие, за да спасят най-добрия приятел, който момчето някога е имало.

Книгата е подходяща за деца над 8 години и ще излезе с красивите черно-бели илюстрации и декоративни елементи на талантливия художник Джим Фийлд, познат у нас като илюстратор на поредицата „Заек и Мечка“ и „Лъвът в мен“.

След 10 октомври със съдействието на изд. „Жанет 45“ и преводачката Мария Донева ще долетят „Зог и летящите лекари“ и „Болничното куче“ на вече добре познатата и представена у нас Джулия Доналдсън.

Вероятно помните ученолюбивия дракон Зог, който намери своето истинско призвание с помощта на принцеса Перла и рицарят Гадабут. Тримата оново са тук.

Екип „Летящи лекари“ – навсякъде прочут,
се състои от дракон, смел рицар и принцеса.
Добрият дракон Зог, героят Гадабут
и нейна милост Перла. Специалисти те са!

Летящите лекари се носят в небето и лекуват русалки, еднорози и лъвове. Но дали ще успеят да намерят лекарство за болния крал?

Тандемът Джулия Доналдсън и Аксел Шефлър за пореден път представя забавна и поучителна история.

Джулия Доналдсън е разпознаваема и в тандема с илюстраторката Сара Огилви от „Кучето детектив“. Във втората им книга, която излиза на нашия пазар, главен герой отново е куче.

Всички деца от болничнито отделение се чувстват по-добре, когато ги посещава болничното куче Дот. Когато един от пациентите е в опасност, Дот намира начин да го спаси. История за доброта и смелост, и за едно много сърцато куче.

От 4 октомври пък изд. „ФЮТ“ пуска няколко нови енциклопедии за малките читатели.

В поредицата „Енциклопедия с капачета“ децата между 4 и 9 г. ще могат да научат повече за „Гората“ и „Светът на пчелите“.

Кой се крие сред клоните на дърветата? Под листата и в хралупите? Повдигнете капачетата по страниците и открийте удивителния свят на гората.

Защо са ни нужни пчелите? Какъв е животът в кошера? Как пчелите правят мед? Отговорите на тези и още много въпроси, свързани с пчелите, се крият под капачетата.

В поредицата „Първи въпроси и отговори“ за деца над 2 години отговор получава особено актуалният през есента въпрос „Какво са облаците?“.

Защо буреносните облаци святкат и гърмят? Кой прави дъгата? Какво е мъглата? Отговорите ви чакат под капачетата на тази книга.

Манията на децата по динозаврите граничи по размер само с манията на заклетите фенове на „Междузвездни войни“. Книгата с любопитни факти, представени чрез сравнения, „Динозаврите: Знаете ли, че…“ е подходяща за динозавролюбителите над 5 години.

Сравнението е не само забавен начин да опишем нещо. Да забележим приликите и разликите между две неща, е страхотен начин да научим повече за тях. Можем да сравняваме размери, бързина и още много други белези. Тази богато илюстрирана книга съдържа много сравнения, чрез които децата ще научат любопитни неща за загадъчните динозаври и света по времето, когато те са съществували.

И понеже споменахме филмовата класика „Междузвездни войни“, няма как да пропуснем и допечатката на наръчника „Как се прави филм“ – идеален за деца над 8 години.

Научете как да правите филми точно като професионалистите! Независимо дали искате да снимате игрален или документален филм, или пък анимация, с телефон или с дигитална камера, всичко, което ви е необходимо, е вътре в тази кутия.

• Кутията е с форма на клапа, върху която можете да пишете с тебешир.
• Сториборд с предложения за сюжети, сцени и разкадровки, които да довършите.
• Диск с 99 звукови ефекта
• Наръчник на режисьора със съвети и конкретни указания от професионалисти
• Специални ефекти и листове със стикери
• Реквизит и детайли към костюмите