Когато котараците си водят дневници

Воденето на дневници е доста популярно занимание сред хората, но не се случва често при котките. Едно от тези редки изключения е котаракът Помпон и трябва да призная, че се е постарал да пише грамотно и без грешки.

А кой е Помпон? Трудно ще ми е да ви го опиша, защото той е наистина уникален и много забавен. Слава богу, неговият стопанин чичо Коля Воронцов го е изобразил отлично на страниците на „Дневникът на котарака Помпон“ (изд. Миранда). Помпон е оранжев, носи шапка с голям червен помпон и е препасан с коланче за повдигане на тумбачето. Има палави лапи и глава, в която клокочат мисли. Освен това е добре екипиран за всякакви случайности, включително и аварийна чантичка с кренвирш за особено спешни ситуации.  Вече схващате що за котарак е Помпон, а чичо Коля много е улеснил читателите като го изобразил от различни гледни точки и в прецизно уточнен мащаб.

Освен Помпон из страниците на дневника ще срещнете и неговия най-добър приятел Трюндел. На вещите, побрани в раницата на Трюндел, са отделени цели две страници, но и така читателите виждат малка част от тях.

Дневникът на Помпон обхваща най-котешкия възможен месец – коткомври. Ако смятате, че коткомври има 31 дни, заблудили сте се. Дните на коткомври могат да се множат безкрайно, точно като приключенията на рижавия чаровник. А те са разни и разнообразни – лов на птички, преяждане с кренвирши и колбаси, работа като късмет за новодомците (според народното поверие), стрелочник (помага на бабите да местят стрелките на часовниците си по лятното и зимното време) или преводач насам-натам (превежда възрастни хора през улицата).

„Дневникът на котарака Помпон“ е изключително забавна книжка, която без усилие ще привлече и задържи вниманието на малките читатели. Чичо Коля Воронцов е съчинил и нарисувал чудесна смесица от раздвижен хумористичен текст, смешни илюстрации и интригуващи задачки за пълноценно забавление на децата, докато гледат на света през котешки поглед. Освен игри, лабиринти, задачи за наблюдателност и дорисуване, в книжката са включени полезни указания как правилно да нарисуват самия Помпон, както и негова картонена фигурка, с която да играят. По-запалените пък могат да се запишат на курс по огъване на подкови (суджук, разбира се!) към Центъра за котешки дейности по интереси. Типично котешките коментари на Помпон и думички като „коткотличен подарък“ и „котаклизъм“ пък със сигурност ще накарат и тях, и вас, да се засмеете.

Дали Помпон е успял да очарова Милена и нейната дъщеря, прочетете в ревюто.

„Дневникът на котарака Помпон“ е номинирана в категория „Откриватели“ на Наградата „Бисерче вълшебно“ 2016.

Автор: Лора Филипова