Книжна мисия – да откупим родната къща на Димитър Талев

Димитър Талев се ражда на 13. септември 1898 година в град Прилеп. През целия си съзнателен живот той е дълбоко свързан със своя роден дом, превръща го и в декор на най-известните си книги – тетралогията „Железният светилник“, „Преспанските камбани“, „Илинден“ и „Гласовете ви чувам“. С идването на 1926 г. Талеви са принудени да продадат къщата. В годините тя е унаследена от внука на купувача, Борислав Ачески. Когато научава кому е принадлежал домът, който семейството му дълги години е обитавало, Борислав предлага на българската държава да го откупи и съхрани. Години след смъртта на съпруга си, настоящата собственичка Снежана Аческа продължава да се бори за същото нещо – да убеди България, че си струва да почете паметта на един от най-големите си писатели.

Покрай нарастващата си известност къщата влиза в полезрението на мнозина наши сънародници. Скоро тя започва да приема посетители – български читатели, копнеещи да се докоснат до късче от историята на Талев. Тези посещения не се харесват на прилепската управа, която санкционира Снежана Аческа със спиране токоснабдяването на къщата. Аческа е принудена да се изнесе и бездруго старата и трудна за поддържане сграда потъва в още по-голяма разруха.

Така я заварват Манол Пейков и Красимир Лозанов, когато преди няколко дни отиват да проучат казуса на място. Заедно те начертават амбициозен план за спасението й. Планът включва част от къщата да се превърне в къща музей на Димитър Талев. Останалите помещения от просторния имот ще бъдат преустроени в писателска и преводаческа резиденция. Сумата, необходима за реализирането на споменатите идеи, възлиза на 400 000 лв. Тя включва откупуване на онези 2/3 от имота, които са във владение на Снежана Аческа, основен ремонт, такси за адвокати и прехвърляния, откриване и назначаване на подходящите специалисти по музейно дело.

Към 14:00 ч. на 31.03. близо 125 000 лв. от средствата са събрани, но те не са достатъчни за придобиването и реставрацията на къщата. Всеки, който се чувства съпричастен към каузата, може да я подкрепи с дарение по банковата сметка на фондация „Манол Пейков и приятели“.

Данни за дарение:

Адрес: Пловдив, бул. Александър Стамболийски 9
Банка: Търговска банка Д АД
IBAN: BG09DEMI92405000310141
Основание: Дарение за родната къща на Талев
или PayPal: manolpeykov@yahoo.com

Димитър Талев е сред класиците на българската литература. Един от най-знаковите му романи – „Железният светилник“ – и до днес е част от задължителната програма по БЕЛ в средните училища. Грижата за неговия роден дом означава грижа и за собствената ни родова памет – един прекрасен жест към миналото и пример за бъдещето.

Снимка на корицата: Манол Пейков