Книгите победители в „Бисерче вълшебно“ 2017 стават известни на 27 април

36 часа остават до затварянето на линиите за гласуване в петото издание на Наградата за най-добра детска книга „Бисерче вълшебно“. Ако сте на възраст от 6 до 15 години и още не сте дали своя глас за любима детска книга, можете да го направите до 23:59 часа на 22.04.2017 г. на www.biserche.com.

Кои са книгите победители в „Бисерче вълшебно“ 2017 ще стане ясно по време на тържествената церемония на 27 април в галерия „Кредо Бонум“ (ул. Славянска №2, вход от ул. Бенковски). Кампанията ще бъде закрита с детски книжен празник в началото на месец май в Русе.

В петото издание на наградата са номинирани 104 заглавия, издадени на български език през 2016 година и неприсъстващи в задължителните училищни списъци по литература. Те отново са разпределени в три възрастови категории: „Откриватели“ (6-8 г.)  29 заглавия, „Мечтатели“ (9-11 г.)  28 заглавия и „Майстори“ (12-15 г.) – 40. За трета поредна година в наградата присъства и специалната категория за интерактивни и мултимедийни книги „Иноватори”. В нея са номинирани 7 книги, издадени у нас през 2017 г., а вотът е пожелателен.

И тази година учители и библиотекари имат възможност да се възползват от колективната форма за гласуване.

За втори път фондация „Детски книги“ провежда и съпътстваща кампания „Активните #бисерчета”, чиято цел е да провокира децата от 6 до 18 години да станат активни участници в популяризирането на наградата сред своите връстници и съученици. Кампанията продължава до 30.04.2017 г., като е необходимо предварително записванена участниците.

Наградата за най-добра детска книга “Бисерче вълшебно” се организира от фондация “Детски книги” с подкрепата на „Аз чета“ и от 2014 до 2016 година се проведе под патронажа на г-н Росен Плевнелиев, Президент на Република България. Кампанията се организира и с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Партньори на инициативата са още Българска библиотечно-информационна асоциация, фондация “Глобални библиотеки-България”, Асоциация “Българска книга”, Център за приобщаващо образование, Сдружение за градски читални, Читалище.то. Медийни партньори са „Детски дневник“ и семейното онлайн радио Family, а партньор събития е Sofia Ring Mall.