Книги, саламандри, самолети в лятна читалня под открито небе

Всеки вторник и всеки четвъртък в пловдивското село Труд отваря врати лятната читалня на НЧ „Светлина 1929“. Всъщност „отваря врати“ е условно казано – читалнята се провежда на открито и е със свободен достъп за всеки малък и голям любител на книгите, който иска да сподели щастието от общуването с тях. Освен новите и добре забравени заглавия във фонда на читалищната библиотека, децата обсъждат най-разнообразни теми и участват в редица творчески ателиета – за хартиени самолети, книгоразделители, камишибай театър. Водещ на заниманията е Светла Божилова – неуморен библиотекар и ръководител на един от най-активните клубове от мрежата на „Бисерче вълшебно“.

Един (не)обикновен ден в лятната читалня.

В летните читални на Труд се отбиват писатели, художници, актьори, учители, представители на местната власт, жители на селото. Но понякога „Светлина“ се навестява и от още по-екзотични гости. Такива са змията, ракът, аксолотълът (воден саламандър) на Криси, четвъртокласничка и – отскоро – редовна посетителка на библиотеката.

Майката на Криси показва семейната млечна змия.

При всяка своя поръчка на учебна литература момичето прибавя и няколко енциклопедии. Впоследствие се разбира, че Криси има интересни домашни любимци, които решава да запознае със своите приятели от читалнята. Впечатлителни по природа, децата са възхитени от новите си познайници и задават много въпроси за тях.

Част от тематичните заглавия в читалищната библиотека.

Скоро към всеобщото оживление се присъединява и група от местната детска градина. Бисерните читатели и читателите от ДГ „Бисер“ се събират, за да четат книгата на Катя Антонова „Какво значи да си богат ?“. Още преди да приключат прочита, децата стигат до извода, към който ги отвежда и самата авторка, че

истински богатият човек е онзи, който умее да дава от времето си и от себе си.

По всичко личи, че посетителите на читалището го умеят. Нетърпението на децата да се срещат сред книгите е толкова голямо, че двата предвидени за целта дни се оказват крайно недостатъчни. По взаимно съгласие читалнята ще продължи в петък и поканен е всеки, който копнее да прекара няколко приятни часа в добра компания. На слънцата от „Светлина“.

Слънчев подарък от децата в ДГ „Бисер“.

Снимки: страницата на читалището във фейсбук