Книги-пътешественици пристигнаха и в с. Белопопци

Буккросинг сандъчетата с детски книги са истински пътешественици, а най-радващото е, че достигат до читателите и в по-малките населени места на страната и им дават възможност да се запознаят с новите детски книги. Ето писмото, което получихме от Мариана Балабанова от библиотеката на НЧ „Съзнание 1925“, с. Белопопци:

“Здравейте, колеги! Особено ми е приятно да ви пиша с благодарност за хубавата изненада. При нас в библиотеката на НЧ „Съзнание 1925“, с. Белопопци, пристигна сандъче №2. Очаквахме го с нетърпение и радостта на малките ни читатели беше голяма. Когато отворихме сандъчето установихме , че повечето от книжките ги няма в нашата библиотека. Затова веднага ги разпределихме „кой коя книжка ще чете“. Децата сами регистрираха книжките в сайта през профила на читалището и Буккросинг зона Малина. Предстоят ни интересни инициативи свързани със сандъчето. Ще ви пишем.”

Проект “Пътуващите сандъчета” е инициатива на Българската библиотечно-информационна асоциация. Идеята на проекта е модерни детски книги да пътуват из библиотеките в страната, да бъдат на разположение на читателите за определен период от време, а след това да продължават към следващото населено място, дало своята заявка за получаване на пътуващо сандъче. 

Дарителската акция за набиране на книги бе организирана от фондация “Детски книги”, сайт “Аз чета”, Асоциация “Българска книга” и буккросинг-общността в България. Към акцията се присъедини ИКЕА, дарявайки книгите, набрани от дарителска акция по време на Софийския международен литературен фестивал.