Катина Недева: В българските детски книги с илюстрации искам да виждам повече разнообразие

Екипът ни дълбоко вярва, че хубавите илюстрации са съществена част от качествената детска книга и трудът на илюстраторите трябва да бъде високо ценен във всяко отношение. Чрез кампанията „Дни на илюстрованите книги“ насочваме вниманието на възрастни и деца към значението на илюстрацията за добрата детска книга. С поредицата от блиц-интервюта с утвърдени и млади български илюстратори искаме да насочим светлините на сцената към тях и да покажем на читателите, че илюстрациите не се появяват сами. Даваме старт с една много млада и много талантлива дама – Катина Недева.

Вече сме споменавали името й като автор на илюстрациите към приказката „Пиано от картон“ на Анета Дучева. Тя е само на 23 години и е от Свиленград. В момента учи и работи в София. Завършила е НХГ „Цанко Лавренов“ в Пловдив, след което НХА – София в специалност „Книга и печатна графика“. Занимава се с илюстрация и графичен дизайн. Освен „Пиано от картон“ е илюстрирала още няколко книжки. Авторската й детска книжка „Птиче село“ предстои да бъде издадена скоро. Има и един, отново авторски, детски комикс – „Лакомград“.

„Обичам децата и тяхната свобода на мислене, затова съм се насочила предимно към детската илюстрация.“ казва Катина.

Детска книга без илюстрации е като… неуютен дом.

Когато илюстрирам детски книги, най-трудно ми е да … вместя всичките си идеи в зададената ми (обикновено малка) бройка илюстрации.

Дразня се, когато илюстрациите в детска книга са… направени изцяло на компютър. Харесвам да виждам рисунка, колаж, нещо правено на ръка и с чувство.

Харесвам илюстрации, които… събуждат креативност и вдъхновение.

В българските детски книги с илюстрации искам да виждам повече… разнообразие.

Книгата/произведението, което ме запали по илюстрирането на книги, е…“Палечка“, илюстрирана от Тоня Горанова.

Не обичам да рисувам… , ако трудът ми не е оценен подобаващо от клиента.

Любимият ми цвят е… синият.

Любимите ми материали за рисуване са… акварел, моливи, туш и перо, материали за колаж – хартиийки, платове и т.н.

А любимите ми техники са… колаж.

Книгата/произведението, което искам да илюстрирам някога, е… „Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада“ от Ено Рауд, „Крокодилът Гена“ от Е. Успенски. Това са любимите ми книжки от детството.

Ролята на художника в детските книги е… да възпита вкус у децата от ранна възраст и да накара въображението им да работи.

Като порасна Smile, искам да рисувам като…Ребека Дотремер!!!