Каталогът „Детски книги от България” на английски език излезе за шести път

За шеста поредна година Национален център за книгата издаде каталозите “Детски книги от България” и „Съвременна българска проза: 10 книги от България“ на английски език. Те представят ежегодно най-интересните заглавия от български автори и се реализират със съдействието на Нaционален фонд „Култура” и VIVACOM.

Каталозите се разпространяват на международни панаири на книгата, чрез преводачите – българисти и чрез междубиблиотечния обмен в партньорство с Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

През 2021 г. съдържанието им определи жури в състав: проф. д-р Светлана Стойчева-Андерсон, доц. д-р Дарин Тенев, Теодора Димова, Силвия Чолева и Белослава Димитрова.

Представянето на каталозите по традиция се проведе в Литературен клуб „Перото“ в НДК.

„В тези каталози се опитваме да представим най-интересните книги, които са излезли между първи юли на предходната и първи юли на конкретната година. Те представят съвременната българска литература пред света и са стъпка, но при всички случаи не и извървяване на пътя.“, разказа Светлозар Желев, ръководител на Национален център за книгата.

„Надявам се много издатели и в последствие читатели извън границите на България да се срещнат с книгите, попаднали в тези каталози, както и с прекрасните илюстратори на детските книги.“, сподели Желев.

Анжела Родел, преводач и общ редактор на изданията допълни:

„Искам да благодаря на преводачите, които са страхотни. Всички бяха много всеотдайни. Вече има малки техни биографии в каталозите и те са знак за хората по света, че има преводачи, които искат да превеждат и се интересуват от българска литература.“

Първият каталог „Детски книги от България: Съвременни писатели и художници“ („Children`s Books from Bulgaria: Contemporary Writers and Artists”) излиза през 2016 г. В изпъленние на своята мисия да представя и популяризира съвременните български автори и илюстратори по света фондация „Детски книги” бе участник в съставянето му, както и този през 2017 г.