Къща музей „Христо Смирненски“ възобновява дейността си

Почти две десетилетия след принудителното си затваряне домът на Христо Смирненски отново отваря врати за посетители. Тежкото състояние на сградата и сложният казус с правата над нея наложиха преустановяване дейността на музея. На 15. юни 2022 г., след 18-годишно прекъсване, той ще заработи отново за всички, които искат да научат повече за именития български поет.

Обновеният дом на Смирненски ще потопи гостите си в автентичната атмосфера, в която от 1916 до 1923 г. е живяло семейство Измирлиеви. Именно в скромната, но уютна домашна обстановка авторът пише най-силните си стихотворения и публицистични творби. Експозицията ще представи първи и по-нататъшни издания на тези негови произведения, както и оригинални лични вещи, ръкописи, снимки, подарени на музея от родствениците на поета. Изложбата следва хронологично и тематично неговия жизнен и творчески път.

Официалното (пре)откриване на къща музей „Христо Смирненски“ ще се състои в двора й на ул. „Овче поле“ 116. Датата е 15. юни (сряда), а часът – 11:30 ч. В събитието ще вземат участие директорът на Националния литературен музей – Атанас Капралов, поетът Георги Константинов, актьорът Янко Лозанов, квартет „Светоглас“ и ученици от столичното 43. основно училище „Христо Смирненски“.