Картинните книги – ключ за формирането на бъдещи читатели

Защо картинните книги и книгите с илюстрации са важни за развитието на детето от ранна възраст? Как му помагат да расте и да се превръща от слушател в запален читател? Тези и много други теми, свързани с подбора на подходящи четива за възрастта от 2 до 6 години ще бъдат тема на третата среща на форум „Бебеландия в библиотеката“*, която ще се случи на 16 юни 2018 г. в Пловдив.
  • Лора Филипова от фондация „Детски книги“ ще представи пред аудиторията ползите от четенето на картинни книги, няколко техники за четене и ще очертае ситуацията с достъпа на децата до картинни книги в България;
  • Издателят и преводач Манол Пейков (ИК „Жанет 45“) ще сподели своя опит в превода, издаването и разпространението на поредици с картинни книги;
  • Училищната библиотекарка Антоанета Антонова (ОУ „Любен Каравелов“ – Попово) ще разкаже как училищната библиотека подава ръка на детските градини и защо срещата е възможна благодарение на картинните книги;
  • Накрая писателката Радостина Николова ще представи своята книга „Кико без крила“ – картинна книжка за малчугани, сътворена от български екип. Тя ще издаде какви са предивзикателствата при създаването на подобен тип четива и ще сподели своята рецепта за успех.
Форумът ще завърши с кратко представяне на проекта „Пътуващите сандъчета от Вал Стоева (фондация „Детски книги“) и разказ защо гостуването на нови книги в детските градини е важно за развитието на любов към четенето, нагласа за учене и формирането на потребност от културни събития у най-малките.
Срещата е подходяща за родители на малки деца, учители в детски градини и детски центрове, библиотекари и специалисти, работещи с малки деца.
Форумът ще се проведе от 11:00 часа на 16 юни 2018 г. (събота) в Конферентната зала на НБ „Иван Вазов“ – Пловдив (ул. „Авксентий Велешки“ 17). Входът е свободен, но изисква предварителна регистрация в Eventbrite с цел запазване на място. Третата лекция по проекта се провежда в рамките на фестивала „Пловдив чете“.
* „Бебеландия в библиотеката“ е част от проект за ранно детско развитие на НБ „Иван Вазов“, подкрепен от фондация „Глобални библиотеки – България“ и изпълняван в партньорство с фондация „Детски книги“.