Камен Филипов за любимата си поредица – „Подземните хроники“

Камен Филипов бе сред първите младши книжари в кампанията „Стани книжар в Orange за един ден“. Любимата му поредица е „Подземните хроники“. Ето защо:

Сега ще ви разкажа за поредицата „Подземните хроники” от Сюзан Колинс. Главният герой е Грегор и първата част се казва „Грегор Горноземеца”. В поредицата има общо пет книги.

Прочетох това лято цялата поредица и мисля, че е много, много хубава. Грегор ми стана любимият герой. Иска ми се аз да съм Грегор и тази поредица никога да не свършва. Докато четях книгите, исках да чета още и още, нямах търпение да разбера какво ще се случи с героите. Никога досега някоя книга не ми е била интересна чак толкова много.

Ще попитате защо?

Много ми е трудно да опиша точно защо, но е сбор от няколко неща.

В поредицата има два свята, Горната и Подземната земя. В подземния свят също има хора, които живеят там, но има и прилепи, плъхове, мишки и други създания, които са огромни и могат да говорят. Някои са добри, някои са лоши. Там прилепите са най-добрият приятел на хората, а плъховете са им най-големият враг.

Грегор е момче на 10 години, има две по-малки сестри, едната на три години, другата на осем. Баща му е изчезнал незнайно къде и дълго време го е нямало – две години и половина. Грегор е много тъжен и брои дните, в които баща му го няма. Майка му е тъжна, всички са тъжни – изобщо тъжна работа.

Един ден малката му сестричка Бутс пада в пералното помещение на къщата и Грегор отива да я прибере. И така се озовават в Подземната страна, където ги очакват много изненади – някои са хубави, някои са страховити и ужасни.

Грегор научава, че не е просто малко обикновено десетгодишно момче, а че е воин – воинът от древно пророчество. Намира си приятели – и хора, и прилепи. Дори един-два плъха му стават приятели. Но един от неговите приятели се оказва предател. И така Грегор се научава, че има всякакви хора. А това е важно, защото ние, децата, обикновено смятаме, че всички хора са добри, а то не е така. И най-важното в тази част е, че Грегор открива баща си! Може би не трябва да го издавам, но е толкова хубаво, че всички се събраха заедно!

В следващите части приключенията на Грегор в Подземния свят продължават. Хората и плъховете водят все по-страшни войни. Какво се случва с Грегор? Той изпълнява пророчества, научава се да се бие, намира си приятели: кралица Лукса, която е момиче почти колкото него на години, дядо й Викус, плъха Рипред,  Хамнет (той е човек), неговия син Хазард, черния прилеп Арес, който е клетвеният съюзник на Грегор. Създава си и много врагове – Гибелния, който е бял, огромен плъх; разгадава шифри, бори се с проклятия, дори си намира приятелка – но няма да ви кажа коя е тя.

Семейството му също е част от този живот – в една от частите майка му дори слиза в долния свят и остава там. Бутс пък е любимка на хлебарките – те дори я смятат за богиня! А тези хлебарки са същите като в нашия свят, но са по-големи и могат да говорят. Представяте ли си, ако и при нас бяха такива! Уф!

Най-важното е, че в Подземната земя се случват ужасни неща и много хора и плъхове умират. Тези неща се случват и в нашия свят и всъщност това е основното, което научава Грегор. Че хората си причиняват болка, че воюват и се нараняват – много често заради глупави и абсурдни неща.

В края на поредицата Грегор се завръща в света на хората – пораснал, помъдрял и тъжен, защото е видял всичко това. А децата не трябва да го виждат на такава възраст. Освен това му се налага да се раздели с приятелите си, а това е доста тъжно. Досега не съм се разделял така с приятели, но си представям, че наистина е много трудно.

Но той вярва, че нещата могат да се променят.

„Хората трябва да отхвърлят войната. Не един или двама, а всички. Да кажат, че това е неприемлив начин за изглаждане на конфликтите.”

И както в Подземната земя хората правят клетвени съюзи с плъховете, с прилепите и всички други създания, така и ние в Горната земя можем да го направим.

Като цяло мога да кажа, че приключенията на Грегор ме накараха да се замисля за много неща от живота, за които преди това не бях мислил. Бих искал Грегор да ми е приятел, представям си как приключенстваме заедно и как откриваме нови светове зад вратата на килера, в училище и къде ли още не.

Искам да напиша писмо на Сюзан Колинс и да я помоля да напише нова поредица за наследника на Грегор – който и да е той. Давам оценка 10/10 за цялата поредица, но всъщност най-много ми хареса петата част, „Грегор и шифърът на ноктите”.

Екипът на „Детски книги“ също е фен на „Подземните хроники“, затова с удоволствие направихме няколко пътеводителя из света на поредицата: Пътеводител част 1. – Поредицата, Пътеводител част 2. – Героите, Пътеводител част 3. – Подземните същества и Пътеводител част 4. – Местата.