„Кало Змея“ – фентъзи с български привкус

Чудили ли сте се някога какво би се получило, ако се съчетаят вечната борба между доброто и злото и българските народни вярвания? Милен Хальов дава отговор именно на този въпрос в дебютната си книга „Кало Змея“ (изд. „Сиела“).

Кало е петокласник в Румица –  малко и спретнато българско градче в полите на Странджа. Момчето живее само с майка си. В училище му е скучно, с изключение на часовете по физическо и участието му във футболния отбор, където той е истинска звезда.

В действителност Кало е момче с необикновени способности – баща му е змей и той също притежава змейска сила: може да се движи адски бързо, да скача надалече, да призовава бури и мълнии. Всяка вечер след залез Кало се разхожда по покривите на Румица и пуска на воля змея в себе си, докато тича из околностите. Тези занимания не минават без синини и Кало е принуден да посещава психолог.

Единственото друго хубаво нещо в училище е новата ученичка Йоана – седмокласничка, която е почти неотлъчно до по-малката си сестра Рая. Кало се сприятелява с тях, но междувременно в Румица започват да се случват необичайни и страховити неща. На момчето му се явява ужасяващо Белязано момче (Алелон) и всички последвали премеждия някак все са свързани с него.

Кало, най-добрият му приятел Ерди и двете сестри се оказват въвлечени в борба срещу страшни сили, които желаят злото на хората. Според традициите във фентъзи жанра, спасението на Румица, а и на цялата страна, пада на плещите му. Освен с караконджули, водници, устрели и ламя, момчето води борба и със собствените си съмнения в подбудите на хора, които се представят за приятели. Краят е чудесен – неочакван, доста засукан и предполагащ продължение.

Милен Хальов е написал увлекателна фентъзи история, която привлича с привкуса на българския фолклор. Книгата е най-подходяща за деца над 11-12 години и несъмнено ще им допадне по няколко причини: действието се развива в България и е предостатъчно динамично, а главният герой е момче със суперсили, което среща добре познати на децата затруднения, например, да разбере кои са му приятели и какви са истинските мотиви на хората.

„Кало Змея“ изкушава читателите не само със специфичната атмосфера на борбата между змей и ламя, но и с някои от персонажите. Особено впечатление ми направи майката на Кало. Подозирам, че за много родители тя ще изглежда крайно нереалистична в реакциите си. За мен обаче е от типа родители, който бих искала да бъда и да срещам по-често по нашите земи. Ралица никога не натрапва решения на сина си, дори не се опитва да го манипулира в каквато и да е посока. Тя има пълно доверие в него и вярва, че той може и трябва да взема решения сам, както и да си носи последствията. Това, разбира се, не й спестява родителските тревоги и притеснения.

Най-симпатичният образ е този на Ерди – момче от ромски произход, което е тормозено психически и физически у дома. Той внася доза практичност и здравомислие в задругата, тръгнала срещу ламята. Освен това е чудесен пример какъв трябва да е истинският приятел и как трябва да се противопоставяме на насилниците. Образът на Ерди е поднесен по такъв начин, че младият читател почти не разбира за етническата му принадлежност. Вярвам, че в продължението на книгата възможността да се развие образа на героя в тази посока, ще го направи по-колоритен, както подобава.

По мое мнение, Кало мисли и говори като възрастен и диалозите между децата ми звучаха някак неестествени и характерни за малко по-големи деца. За да разсея собствените си съмнения, помолих 12-годишният ми син да прочете „Кало Змея“ и да ми каже какво мисли. Първата му реакция беше: „Тая книга е много яка!“, а после сподели малко повече.

Хареса ли ти книгата?

Да, много. Само краят малко ме разочарова.

Какво най-много ти хареса?

Целият сюжет ми хареса. Хареса ми, че главният герой е човек със змейски способности.

Кой герой харесваш най-много?

Алелон.

Защо?

Заради неговата лукавост. Как измисля всичко, как привлича Кало на своя страна, докато го лъже само наполовина.

Беше ли чувал за караконджули, устрели и водници?

За караконджулите ми звучи много познато. За другите две не бях чувал.

Изненада ли те краят?

Да, не очаквах такъв край.

Искаш ли да има продължение?

Да.

И аз като него се надявам „Кало Змея“ да има продължение, защото освен чиста доза забавление, предлага и много възможности на децата за опознаване на българския фолклор.

Корицата на книгата е поверена на Дамян Дамянов.

 

Вземете книгата с 10% отстъпка от Ozone.bg с код DK19.

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и ревюираме книги за Вас.