Какво значи да си силен/богат/красива? Три книги за истински ценните неща

Катя Антонова е от писателите, които целят да покажат на читателите кое е наистина важно. И докато някои размахват пръст назидателно, а други пръскат словоизлияния, тя адресира своите послания не до родителите, а до самите деца. Поставила началото на темата за емоционалната интелигентност с „Двете кралства: приказки за гласовете на щастието“ (изд. „Рибка“), днес Катя може да се похвали с още три книги, обединени от заглавието „Какво значи да си…“. Всяка една от тях „говори“ на различна група индивиди, но същевременно посланието е едно и също – истински ценните неща невинаги са онези, които си мислим. 

„Какво значи да си силен“ е насочена към момчешката аудитория. В нея писателката разяснява по достъпен начин какво момчетата си мислят, че означава да си силен: да вдигаш тежки неща, да имаш големи мускули и дори да биеш по-слабите. 

„Всъщност повечето момчета изобщо не знаят какво е силата… Мислят си, че знаят, но не знаят. И силата изобщо не е това, което те смятат. Затова те са силни само НАУЖКИМ.

Катя Антонова извежда спокойно и аргументирано разликите между силните наистина и наужким, при това без високопарни слова. Думите й изглеждат на пръв поглед съвсем обикновени, но определено могат да си проправят път до съзнанието на всяко момче и да го накарат да се замисли дали няма друг начин да покаже, че носи сила в себе си, освен да надува мускули и да гледа страшно:

„От силата има смисъл само ако се използва за правене на добро.“

В края на книгата Антонова е предложила и тренировка за сила, която със сигурност е по-изтощителна от всяка физическа активност, но ще съумее да превърне малки и големи в наистина силни личности.

„Какво значи да си красива“ е четиво за всяка млада госпожица, която е твърдо убедена, че красотата е равнозначна на дълги коси, пърхащи мигли и добре изглеждащо тяло. Това, обаче, е да си красива НАУЖКИМ. 

„Момичетата, красиви само наужким, смятат, че освен външната красота не са им необходими други качества. И им е позволено да са глупави или мързеливи. Затова не се стараят да научат нищо друго, освен как да изглеждат добре.“

И тук писателката прави наглед простички сравнения между външната и вътрешната красота, а читателите няма как да останат равнодушни. В края на книгата са поместени и разкрасяващи процедури, полезни не само за младите госпожици. Те са забавни и предлагат поглед към красотата от съвсем друг ъгъл.  

„Какво значи да си богат“ показва един от най-ужасните стремежи на част от възрастните – към материално богатство.

„Повечето големи си мислят, че да си богат, означава да имаш много пари, спортна кола, къща с басейн, личен шофьор. Мислят си, че ако са богати, животът им ще е по-приятен и лесен. Че ще правят каквото си искат, и нищо няма да им пречи. Че ще имат власт и другите ще ги уважават. Но най-вече – че ще бъдат щастливи.“

Вече вероятно сте разбрали каква е схемата – в това издание отново виждаме разликата между истински богатите и богатите само наужким. А думите на Антонова са толкова разтърсващи, че определено имат силата да провокират разговори и размисли по темата за материалните придобивки и мнимото щастие, което носят. Важно е да споменем и твърдението, че не е лошо да имаш пари, но те сами по себе си никога не биха могли да ти донесат истинско щастие. Защо?

„Истински богатият човек е онзи, който наистина умее да дава от парите си, от времето си, от себе си.“

Трите книги от поредицата „Какво значи да си…“ (изд. „Рибка“) са очарователни, искрени до болка, провокативни. Те вероятно ще предизвикат различни реакции у деца и възрастни – от обяснения от типа „ама аз не съм/не правя…“ до тихо възмущение, че си бил разкрит или явна гордост, че си се отърсил от подобна слабост. Аз лично харесвам книгите, помагащи на децата да опознаят своите емоции, чувства и да намерят път към същността си, защото повечето проблеми обикновено се дължат именно на непознаването на нас самите и на собствените ни качества. В тази връзка поредицата е безценен помощник на родители и учители.

Независимо как вие ще ги приемете, трябва да знаете едно: тези четива са силни оръжия, които можете да използвате, за да промените и децата, и себе си. При това, докато се наслаждавате на акварелните илюстрации на Мартина Андонова и на закачливите стъпки за пълно преобразяване, предложени от писателката в края на всяка книга.

Автор: Вал Стоева