Какво става с мен: тийн наръчник по оцеляване

Лесно забравяме,че децата ни порасват. Или просто не искаме да приемем факта,че малките ангелчета мутират и са склонни да побъркват родителите, защото са попаднали в трудната възраст на пубертета. Вместо да се концентрираме върху собствените си чувства на изненада, объркване и притеснение, по-важно е да се замислим какво им е на самите деца. Трудно е да събираш свeдения от приятелки и приятели, чули по някой съвет за промените през пубертета от батко или кака. Трудно е и да помолиш мама и татко за разяснение, защото… просто те е срам.

Често се сблъсквам с подобни сцени: дете съобщава на родител за интересна книга за съзряването, а майката/таткото изобщо не обръща внимание. Или пък самите родители желаят да обяснят всичко и натрапват темата за съзряването на детето си, което изпитва смущение от разговорите и не желае да чуе нищо.

Проблемите на общуването и порастването могат да бъдат спестени и на двете страни чрез книгите. Тъничките помощници от поредицата на изд. ФЮТ „Какво става с мен?“ (за всяко момиче и за всяко момче), са прекрасен наръчник по пубертетски вълнения. Събрали в себе си цялата необходима информация от предпубертетния период, та чак до предпазните средства и полово предаваните болести, книгите обясняват по научен, но и достъпен начин процесите, настъпващи в човешкото тяло при растежа.

Вероятно ще има родители, притеснени от срещата на децата им с теми като гениталии, ПМС или СПИН. Но, ако сложим ръка на сърцето си, голяма част от проблемите на младежите идват тъкмо от родителските притеснения и ограничения, налагани над наистина важни теми. Невъзможността да знаеш или да си съставиш правилна, обективна преценка, води до изкривяване на информацията и неспособност да взимаш правилни решения. Това пък те прави лесна плячка за недоброжелателите.

Друг важен момент в книжките от поредицата е обяснението на психологическото състояние в тази възраст. „Нормално ли е да ми е тъпо? Защо ставам толкова тежък? Как да се отърва от досадните пъпки и мазната коса?“ Все проблеми, които могат да съсипят живота на един тийнейджър. Как се поддържа личната си хигиена, кои са подходящите храни и как да приемеш промените в тялото – всичко е събрано в книжките от поредицата „Какво става с мен?“, подкрепено е с илюстрации и е готов наръчник за настоящи/бъдещи тийнейджъри и родителите им. 

Ако се чудите как да заявите на децата си, че сте готови да ги подкрепите в търсенето на информация за съзряването, подарете им някоя от книгите. Кажете, че ще се радвате да обсъдите темата, ако детето има нужда. И не искайте непременно да говорите в момента – когато дойде моментът, малкото ви пораснало ангелче ще оцени всичко, което сте направили.

Автор: Вал Стоева